Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Stavangerensemblet

Etablert/født: 1974
Virksom: 1974 -1985

Band etablert i Stavanger i 1974, oppløst i 1985. Med tekster på dialekt og en eksentrisk vokalist, ga Stavangerensemblet rocken fra Stavanger og Rogaland en egen identitet.

Stavangerensemblet I

Stavangerensemblet startet opp som en kvartett sommeren 1974, med besetningen Terje Munthe, bass og gitar, Anders Bru, gitar, Reidar Larsen, piano og Knut Kønigsberg, trommer. Assosiert medlem var freebag-saksofonisten Frode Gjerstad. Cellisten Åge Jan Jensen var også med en periode.

Dette bandet viet seg til musikalske eksperimenter, og hentet inspirasjon fra mange kanter, både fra jazz og kunstmusikk: Jimi Hendrix, Miles Davis og Karlheinz Stockhausen ble nevnt i den sammenheng.

Stavangerensemblet eksisterte med denne besteningen rundt to år.

Stavangerensemblet II

Etter denne perioden beveget bandet seg over i rocken, til den energiske, britiske rocken som da hadde en ny oppblomstringsperiode med pubrock, punk og new wave. På repertoaret kom nå låter både av The Who og Elvis Costello, for å nevne noen. Bandet fikk også med fast bassist, først Oddvar Nøkling, så Gunnar Engen, og ikke minst: De fikk tak i vokalisten Frode "Froddi" Rønli. Rønli hadde gjort seg sterkt bemerket som frontfigur i sin egen combo, Froddies Hot Five.

Anders Bru og Reidar Larsen studerte den gang estetiske fag ved Rogaland Distriktshøgskole, hvor bandet øvde, og hvor de gjennom arbeidet med en større avslutningsoppgave om rockmusikk generelt ble inspirerte til å ta opp "jakten" på stavangerske tekster i et rockmusikalsk uttrykk.

Slik ble Stavangerensemblet slik folk flest kjenner det, født.

Gjennombrudd/høydepunkter

Stavangerensemblet fikk ikke platekontrakt, men en takk for at de hadde gitt folkene i plateselskapene noe å le av da de presenterte sin første prøveinnspilling. Turen gikk i stedet til Bergen Lydstudio der de spilte inn single med låtene "Kan'kje finna fingen" og "Vidunderlige nye Stavanger" 2. juli 1978, begge skrevet av Svein Tang Wa. Singlen ble promotert og solgt på Torget i Stavanger i desember samme år av en hutrende Frode Rønli med plakaten "I dag: Fersk råkk".

I 1979 spilte Stavangerensemblet inn sin første lp i Stavanger. Det skjedde i Staccato Studio, som nettopp var etablert. Tekstene hadde et sterkt lokalt preg, og var levert av blant andre Svein Tang Wa, Tor Salomonsen og Gunnar Roalkvam. Gjennom disse tekstene ble det norske musikkpublikummet kjent med sangene "Blyge Harry", "Jean Franksmann", "Kvikke Kanin", "Kan'kje finna fingen" og "Trega deg igjen". Musikken var rotekte rock, med innslag av new wave og reggae.

I løpet av 1980 solgte lp-en [Ta ein kjangs]! 15.000 eksemplarer. Plateselskapet Mai distribuerte den første lp-en, og de ga nå Stavangerensemblet fast platekontrakt.

Både Engen og Larsen sluttet årsskiftet 1980-81. Larsen gikk til Smalhans før han etablerte seg som soloartist.

Ensemblet kuttet ut jakten på ny keyboardist, de fikk inn bassisten Øystein Eldøy og fortsatte som kvartett.

I 1981 kom [Ska det ver ... så ska det ver] som solgte 35.000 eksemplarer. Stavangerensemblet ble Norges mest populære band, blant annet med låter som "Radio" (oppnådde førsteplass på Norsktoppen), "Kvellen va kalle", "Smått e godt" og "Foggel i dag".

Samme år - i 1981 - inviterte Ketil Bjørnstad dem på prosjektet [30-årskrigen]. Planene var en helaftens rockeopera, men det ble med en dobbel-lp.

I 1982 kom Stavangerensemblet med sin tredje lp, [På bommen] - en utgivelse hvor bandet på spor som "Doktor, doktor" og "Liga hollen" flørtet med tungrocken. Plata ble belønnet med Spellemannpris i klassen for rock, men det store salget uteble. Ensemblet framførte "Radioaktive helt" live under spellemannshowet. I 1984 ga Stavangerensemblet ut sitt fjerde og foreløpig siste album - "Knappar og glansbilder". Utgivelsen er bandets mest ujevne, men inneholder minneverdige sanger som "Morningen e' vår", "Dans", "Ud å lofta vedet" og "Matt. 17.20". Albumet ble gitt ut på Slagerfabrikken/Tomato. Også salgstallene for fjerde lp var labre.

Slutten

Stavangerensemblet ble oppløst ved inngangen til 1985. Alle medlemmene fortsatte solo, eller i andre band. Anders Bru ga senere ut to soloalbum.

I 1996 ble Stavangerensemblet gjenforent i anledningen lanseringen av [Takk ska' du ha], en samle-cd med de beste artistene fra Rogaland etter 1980. Stavangerensemblet gjorde et svært vellykket konsertcomeback på De Røde Sjøhus i 2001. Bandet har spilt en rekke konserter siden. Nye sanger er også blitt spilt og medlemmene har ved flere anledninger antydet muligheten for ny plate.

Opplev musikken

SpotifyYoutube

Bildegalleri