Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Født 6. april 1935, død 13. januar 2015. i Stavanger. G-en står for Gunnar. Komponist, manager, impressario, barnekulturforsker, barnebokforfatter, skjønnlitterær forfatter, filmmanusforfatter, journalist. Har fått kultstatus som tekstforfatteren bak ”Gråtende sky”, sunget av Harald Pettersen.

Oppvekst
Thor G. Norås var fem år da tyskerne invaderte Norge. Det var harde tider og den unge gutten opplevde at mange rundt ham døde. Mora var lagt inn på sykehus med tuberkulose.

Selv fant han trøst i musikken, i et hjem der alle sang og spilte. Mora og noen av tantene var med i Frelsesarmeen og noen av onklene var med i mannskor. Høydepunktet var rundt juletider da alle typer stemmer ble mikset med musikk fra høyst ulike instrumenter; harpe, gitarer, mandolin, banjo, piano, pedalorgel, munnspill og skjeer som perkusjon. Gjennom disse tidlige musikalske opplevelsene, lærte Norås mye om harmonier og arrangementer, ferdigheter som skulle komme nytte senere i plateinnspillingstidene. Religiøse sanger blandet seg med salmer og negro spirituals. Påvirkningen fra amerikansk musikk var også veldig sterk, særlig etter krigen. Da lyttet Norås, som tusenvis av andre norske ungdommer, henført til American Forces Network, som satte opp antenne i Stavanger rett etter krigen. Gjennom denne kanalen kom Norås i nærkontakt med artister som blant andre Alan Lomax, Brenda Lee, Hank Williams, Hank Snow, Slim Whitman, Marty Robbins, Mario Lanza og Johnny Ray.

14 år gammel reiste Thor til sjøs, startet som messegutt og avanserte videre til dekksgutt og motorgutt. Ved et skipsverft ved San Fransisco ble han kjent med en arbeider og ble invitert med hjem. Der traff han husets 16 år gamle datter. På veien hjem til Norge kom opplysninger om at faren, Toralf Røsdal Norås, hadde forsvunnet under tragiske omstendigheter, sannsynligvis var han myrdet. På samme tid ble Thor dumpet av kjæresten og det ble for mye for den unge gutten. Han ble deprimert og gikk til en psykiater som gav ham 16 elektrosjokk.

I 1958 reiste Thor G. Norås til Oslo. Han gikk på telegrafskole om dagen, og på høgskole om kvelden for å studere til barnelege og senere spesialist i barnepsykiatri.

Musikalsk bakgrunn
I denne perioden i Oslo ble Thor G. Norås med i sitt første band, The Skyliners, der han spilte bass. The Skyliners spilte en miks av rock’n’roll, country og standardlåter. De var også backingggruppe for utallige artister, blant andre Truls Frydenberg, Reidun Danielsen og Little Sofus.

Thor G. Norås stiftet sitt eget impresariobyrå Star Music, som hadde hovedkvarter i Langhus.Et av hans mest suksessfulle samarbeid var uten tvil med karmøyartisten Harald Pettersen. Norås lanserte ham rundt i Skandinavia som Ken Stone. De laget mange sanger sammen, mest kjent er slagersvisken Gråtende sky, "Tårer på ditt kinn" og "Høstens farger". Han var også manager for The Green Onions, Bente Lind og The Lunicks, Nina & Patzy og The Dandy Girls, Norges første alljente rockeorkester med internasjonal suksess., som han reiste med ttil Europa og Asia. De holdt konsert sjahen i Iran.

Norås skrev og komponerte flere sanger som ble sunget inn av Ray Adams,Per Müller, Per Hartvig,Rannie Rommen og Kari Pedersen.

Thor G. Norås var plateskribent i "Alle Kvinners Blad" med "Thors side". "Hva skjer i showbiz" i "Alle menns blad", "Nytt fra Norge" i svenske "Höga Nöjet", "Det Nye" og Rogalands Avis.

Norås laget musikk til filmene "Equilibrium" som var den første norske rocke-filmen, og den første som tok opp usikkerheten omkring seksuell identitet i et ungdomsmiljø, og Broder Gabrielsen, en film om healing og religiøs fanatisme.

Shadowsbandet Sleep Walkers fra Moss ble omdøpt til The Wheels av Thor G. Norås.

Thor var broren til Rolf Norås, tidligere kultursjef i Stavanger og far til musiker/komponist/lydtekniker Ole .

Bildegalleri

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙