Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Trygve Johannes Stangeland var en komponist og pianist fra Stavanger.

Trygve ble født i Stavanger, som yngst av musikkhandler Martin Stangelands ni barn. Alle ble musikalsk begavet

Trygve Stangeland siktet tidlig mot en karriere som konsertpianist. Det ble studier under kjente pedagoger i både inn og utland, spesielt i Tyskland og Frankrike. Etter å ha holdt konserter i hjembyen og hovedstaden, ble han hyllet som en lovende ung kunstner. Trygve hadde en sjeldent stor begavelse, men dessverre satte sykdom en stopper for konsertkarrieren.

Stangelands livsoppgave var å få andre til å bli glad i pianospill, og formidlet sine kunnskaper gjennom å lære opp elever. Han la hele sin sjel i dette. Undervisningene foregikk med stor energi og intensitet. Iveren smittet over på elevene, som stadig kom for å lære mer. Han var i en periode aktiv formann i Stavangers Musikklærerforening.

I 1937 flyttet han til Jæren hos sin venn, dikteren Torvald Tu, som han samarbeidet med. Det ble sagt å være en egen lun atmosfære i Mosberghagens koselige stuer, hvor flygelet inntok en dominerende plass.

Trygve Stangeland var en enestående pedagog,som spente seg over et stort register. Med sin psykologiske innsikt fikk han frem det beste i hver elev. Han var levende interessert i alle, og studentene ble som en del av ham selv. Stangeland var en elsket mann, og pianotimene hans ble en rik opplevelse.

Selv når sykdommen krevde sitt, sviktet Stangeland aldri sine elever. Livsoppgaven måtte fullføres. Bortgangen kom plutselig i 1969, da han falt på sin post, 71 og et halvt år gammel. Trygve Johannes Stangeland levde et stille og tilbaketrukkent liv, akkurat slik det passet ham.

Stangelands dødsfall ble sett på som et uerstattelig tap . Han var et hjertevarmt og humørfylt menneske, som mange skyldte stor takk.

Bildegalleri

Kilder