Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Brynemannen Olav Stangeland var en stor formidler av jær-humoren, gjennom vitser, revyer og sang.

Olav Stangeland var yngst av 11 søsken. En del av ungdomstiden ble tilbrakt på sjøen. Etter hvert bosatte han og to av brødrene seg i New York. Men siden dette var like etter børskrakket i 1929, var ikke utsiktene de beste.

Da faren trengte hjelp i butikken, reiste Olav hjem til Jæren. Han var en del år i handelsyrket, men trivdes aldri. Det ble så karriereskifte til entreprenørfirmaet Olav Line.

Men det er som tolker av jær-kulturen Olav Stangeland huskes best! Han leste og sang stubber av Torvald Tu og Theodor Dahl, til stor glede for mange. Noen gang samarbeidet Olav med Karl Fjogstad ,Gudrun Laland, Einar Lea, Olaf Ausdal.Han var også glad i å lese opp mer seriøst materiale, for eksempel av Arne Garborg.

Olav Stangeland var en krumtappene innen Jærens revyliv. Her kom han til nytte som utøver og skribent. Det finnes mange viser, dikt og bryllupssanger med Stangelands signatur. Olav var også godt benyttet som anmelder i Dagbladet Rogaland.

Stangeland hadde et godt vennskap til dikteren Torvald Tu og pianisten Trygve Johannes Stangeland, som holdt til i Mosberghagen. Olav spilte det komiske midtpunktet i Tus film “På Brattevoll” i 1937. Dette ble en stor suksess, og blant annet gjennom Torvald Tus påvirkning fikk Olav Stangeland oppmerksomhet av Det Norske Teateret, grunnet sine gode skuespilleregenskaper. Men Olav hørte til på Jæren.

Stangelands talent ble heller brukt lokalt, og delte blant annet scene i Stavanger med blant annet Margit Aarebrot, Arne Hausken, Thor Inge Kristiansen, Aslaug Tønnesen. , Ragnar Schreiner, Andreas Fjelde.Han var også med i en konkurranse vunnet av Tordis Knutsen. Han ledet lenge programmet “Du søndagskveld” på Jærdagen.

Olav Stangeland var veldig musikalsk interessert, både som lytter og utøver. Han sang i mannskorene ved Bryne og Klepp. Olav var som musiker fiolinist i Bryne Musikkorps og Crescendo, ledet av Magnus Jonsbråten.

I 1988 fikk Olav Stangeland Times kulturpris, “Timeglasset”, og 5 år senere fikk Rogaland fylkeskulturpris. I tillegg til å være en lokal helt innen opplesning, skuespill og sang, ledet Stangeland Time folkeakademi og kinosjef for Bryne Vels kino.

Olav ble verdsatt for et hav at ting, sin følesesmessige investering i musikk, teater, revy, opplesing, dikting,fotball, fisking og litteratur. Han var overalt dette en kjærlig familiemann. Olav Stangeland døde i 2006, 95 år gammel.

Bildegalleri

Kilder

Jærbladet

Stavnger Aftenblad