Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Fredrik Sagen (1889-1970)

Etablert/født: 1889

Fredrik Sagen var en organist, musikkpedagog og klokker fra Hogganvik i Vindafjord, som hadde sitt virke i Stavanger

Sagen fikk sin første musikkundervisning av lærer Eide i Vikedal, med orgel og piano. Som 15 åring flyttet han til Stavanger for å studere under organist Karl Svensen.Han vikarierte for sin læremester i St. Petrikirken 1920-25, og for Olaf Paulus i domkirken.

I 1912 reiste Fredrik til Russland for å jobbe på hermetikkfabrikk i Kamtsjakta. Han reiste til Russland hver sommer frem til 1928, og gjennom dette to reiser verden over. I vintermånedene studerte han musikk i Russland og Japan. Sagen opptrådte sammen med den siste tsars hovmester, som var en dyktig fiolinist.

Tilbake i Stavanger for fullt, ville Fredrik satse helt på musikken. Han startet opp St. Svithun korforening i 1927. Under hans kompetente ledelse, fremførte koret flere store verk av Händel, Haydn, Sparre Olsen og Islandsmoen. I 1930 ble Sagen fast ansatt i Domkirken. Ved siden av dirigerte han Ynglingen av 1919 og underviste ved Stavanger Musikkonservatorium. Han ledet sene Misjonskoret, Frimurernes Sangkor,

Fredrik Sagen spilte mange store verker gjennom sin karriere, og fikk flere gode venner innen musikkmiljøet. Han var også kjent som en svært dyktig «klokkespiller» , til glede for mange I Stavanger. Etter sin død i 1970, ble Fredrik Sagen husket for sin musikalske begavelse og vennlighet.

Bildegalleri

Kilder

Rogaland

Stavanger Aftenblad