Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Haugesunderen Henrik Børseth var kjent som skuespiller fra teaterscene, radio og film. Han spilte for det meste taleroller, men var med i enkelte musikalske stykker, og måtte i et tilfelle lære seg å spille trekkspill.

Henrik var en del av Haugesunds første Dramatiske Selskap sammen med broren Ole Børseth, Ludvig Eriksen, Olaf Risøen, Hellie Dagsland, Lars Meling, Jacob Monclair. , Berta Sund , Alfred Sørensen. Her var det flere operetter og musikalske stykker.Børseth gikk videre til å få en stor karriere ved Nationaltheatret.

I Nordahl Griegs kjente skuespill «Vår ære og vår makt» måtte Børseth i rollen som Vingrisen synge viser akkompagnert ved å spille sitt eget instrument. Henrik Børseth kjøpte en torader, og lærte seg trekkspill av en spelemann på Hadeland intenst gjennom hele sommeren.Børseth hadde musikalske erfaringer fra tidligere etter å ha spilt i musikkorpset Heimdal, som han var med å stifte i 1903, sammen med blant andre Jacob Tangsjø, Nils Johannesen Førre, H Dybdahl Henriksen

Alfred Maurstad spilte også i stykket, hvor han blant annet trakterte fiolin på scenen. Kritiker Finn Halvorsen skrev at han synes det var urettferdig at Henrik Børseth fikk hjelp ved at noen som spilte trekkspill bak kulissene, mens Maurstad måtte klare seg uten hjelp. Sannheten var derimot at Henrik Børseth spilte alt selv, mens det var Alfred Maurstad som fikk assistanse. Børseths tolkning av Vingrisen i 1935 ble beskrevet som en av hans saftigste mennesklige skildringer.

Bildegalleri

Kilder

Haugesunds Avis

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙