Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Kontakt-Forum Karmøy var en viktig pådriver for ungdomskulturen under 1970-tallet. De arrangerte mange konserter og visekvelder.

En entusiastisk ungdomsgjeng etablerte Kontakt-Forum Karmøy De leide i lokalene til det gamle kinobygget i Kopervik, som gjennomgikk dugnadsarbeid. Fredag 22. oktober var det dukket for åpningsfest med diskotek, til fullpakket hus og topp stemning. Allerede kvelden etter kom visegruppa Hole in the Wall fra Bergen på visitt.
Første formann var Odd Arve Kvinnesland, men etter kort tid måtte han ut i siviltjeneste. 19-årige Sveinung Sletten overtok da vervet. Det var nå en gjeng venstreradikale spirer som drev kultur-og ungdomsarbeid på Karmøy. Dette et viktig samlings og aktivitetssted for alle unge, ikke minst for dem som falt utenfor kristen-og-idrettslivet.

I løpet av sin eksistens klarte Kontakt-Forum Karmøy å få til konserter med Knutsen & Ludvigsen, Jan Eggum, Ole Paus, Finneruds Trio, Berntoft Osa, Terje Rypdal, Hole in the Wall, Bernad Jenkins, samt en rekke andre vise-og-rockeartister fra hele landet. Det var også lokale helter innom, som Gunnar Andersen. De samarbeidet med broderorganisasjonen i Haugesund med konsertene.

I 1973 ble kinobygget revet. Dermed mistet ungdommene sitt tilholdssted for en periode. November 1975 fikk foreningen nytt liv da de fikk nye lokaler «skolebakken». Her drev de bokkafé og gav ut gateavisa «Kontakt-papiret». Det ble gjort en avtale med Røde Kors om å få leie salen deres til diskotek, visekvelder og mindre konserter et par ganger i uken.

En tid senere fikk Kontakt-Forum leie det gamle sosialkontoret ved barneparken. Her drev de i flere år viktig arbeid for den «foreningsløse» ungdommen på Karmøy. I tillegg til diskotek og orkester, ble det arrangert aktiviteter som bordtennis, filmklubb og fotogruppe.

Mars 1976 arrangerte Kontakt-Forum den første rockekonserten på Karmøy i lokalene til gymnaset. Her skulle en god blanding av grupper som Mash, Varg, Gone At Last og Bob Wire spille. 400 betalende ungdommer fra distriktet møtte opp. Midt i konserten stormet skolens rektor scenen, rev ut kontakten til høyttaleranlegget og forlangte at de fremmøtte gikk hjem. Årsaken til dette var at noen fulle ungdommer hadde samlet seg utenfor lokalene.

På slutten av 70-tallet oppstod et generasjonsproblem i Kontakt-Forumet. De som hadde vært med fra starten ble eldre, og det nye styret klarte ikke å holde det gående ut i overgangen til 1980-årene. Dermed mistet de «foreningsløse» ungdommene i Kopervik et viktig tilbud.

Bildegalleri

Kilder

Historien om Haugalandet: 1970-tallet

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙