Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Sokndal Musikkorps

Etablert/født: 1933

Sokndal Musikkorps ble stiftet i 1933.

Pådriverne til Sokndal Musikkorps var to brødrepar, Bennet (Sivertsen) Tothammer og Sivert Sivertsen (Tothammer) , Johan og Ansgar Fotland , samt Paul Ålgård. Mange av medlemmene kunne ikke noter, og det måtte mye øving til, men musikkgleden og samholdet holdt det gående. Det ble gjort forsøk med brevkurs og undervisning fra Kielland-brødrene i Egersund, men dette ble ikke tatt godt imot.

Korpset hadde ikke mye penger til instrumenter. Dets første dirigent , Sigbjørn Haaland, måtte kontakte musikkhandeler William Fharre i Oslo for å få tak i 15 brukte instrumenter som kunne leveres for 1000 kr. Etter en del om og men fikk de skaffet seg banklån.

Etter å ha hat øvingslokalet i et hus, flyttet Sokndal Musikkorps over til Pitlingen skole. Økonomien ble gjort noe bedre ved hjelp av basarer, som også ble brukt som konsertarena. Korpset første offisielle utendørskonsert var 1. mai 1934.

I starten kunne gjerne korpset bli transportert i privatbiler eller bak på lasteplan.

Korpsantrekket var hvite skjorter og sorte bukser, før de offisielle uniformene kom i 37-38. Luene manglet ved første levering, så dem fikk medlemmene personlig på døren 16. Mai.

Sokndal Musikkorps forstatte sine øvinger etter at krigens inntog i 1940. Men etter to år ble det vanskeligere å finne øvingslokale, som gjorde at korpset ble offisielt lagt ned. Dette var for øvrig bare et skyggeteppe, sånn at tyskerne ikke skulle beslaglegge instrumentene. Det ble fremdeles spilling , blant annet på ved bygdedagene på Ualand, til god oppslutning..

17. Mai 1945 ble en gledens dag, ledet an av Sokndal Musikkorps.

I 1965 fikk korpset sine første kvinnelige medlemmer. Det ble også fornyelse av uniformer.Luene manglet ved første levering, så dem fikk medlemmene personlig på døren 16. Mai.

Under 70 år jubileumet ble det tur til Skottland, hvor det selvfølgelig også ble spilling. Under 80 årsjubileumet opptrådte de med Bodil Arnesen, med nyskrevet musikk fra deres tidligere dirigent Tore Pedersen.

Sokndal Musikkorps har i alle fall en cd utgivelse

Noen av korpsets dirigenter:

Sigbjørn Haaland 1933-1938

Ansgar Fotland 1938-1947

Bennet Tothammer 1947-1974

John Immerstein 1974-1992

Magne Bregård 1992-1994

Tore Pedersen 1994-

Kilder

Dalane Tidene

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙