Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Stokke'n

Etablert/født: 1950
Virksom: 1960 -1980

Stokke'n, én av Stavangers mest berømte musikkhandlere, eksisterte fra 19xx til 19xx. De fleste som startet band i Stavanger i denne perioden var innom og kjøpte instrumenter hos Stokke'n. Stokke og kona skal ha laget egne elektriske gitarer og produserte gitarmerket "Svane", men dette er mest sannsynlig en vandrehistorie.

Firmaet/navn
Firmaet het egentlig Skandinavisk Maskinservice, men gikk også under navnet Scandinavisk Musikkhandel, Stokke Musikkhandel og Stokke Musikk.

Innehaver
Innehaveren het Tor Stokke. Kona het xx.

Adresser
Fra slutten av 1950-årene og i midten av 1960-årene lå butikken i en tverrgate mellom Sølvberget og Østervåg. I 1978 flyttet handelen til Kongsgata, på hjørnet av Breibakken.Han flyttet senere inn i et lokale litt høyere oppe i bakken i Breibakken

I februar 1985 ble butikken solgt til Runar Andersson, Håkon Meling og John Gunnar Akerø. Dette var Scania Instruments A/S . Men butikken ble nedlagt året etter.

Vareutvalg
Stokke'n var stedet alle håpefulle, unge musikere var innom når de skulle kjøpe seg instrumenter for å starte band. Blant vareutvalget var gitarer, forsterkere, mikrofoner, saksofoner, trommer og trommesett, hammondorgel, piano, noter og blokkfløyter. I tillegg solgte han også kontorutstyr og landbruksmaskiner.

Historikk
Stokke'n fungerte som en fritidsklubb for mange ungdommer. Noen skulket skolen for å sitte og teste ut nye gitarer. Flere av de kjente navnene i Stavangers musikkhistorie på denne tida, handlet hos Stokke'n: Bjørn Aslaksen, Anders Bru, Tormod Eikill, Frode Gjerstad, Tor Salomonsen, Magne Høyland, Harald og Johs. Ringås, Lasse Myrvold , Tommi Haukland, Helge Torvund og Sveinung Sand, for å nevne noen.

Innehaver Tor Stokke hadde i utgangspunktet mest erfaring med akustiske instrumenter som fele, mandolin, harpeleik og salmodikon. Da rockemusikken kom for fullt, innførte han elektriske instrumenter og kasser. Stokke'n førte ikke alltid de mest kjente merkene, men hadde mange gitarer som lignet. Stort sett var de produsert i Tyskland, gjerne i Øst-Tyskland.Om varene kunder hadde bestilt ble veldig forsinket, kunne Stokke'n skylde på havnestreik, skipsforlis, togavsporing og lignende. Stokke'n hadde god forbindelse med utenlandske orkestere som spilte på restauranter i Stavanger. En teori (Arne Engens) går ut på at Stokke'n fikk dem til å ta med instrumentene han hadde kjøpt i Tyskland, som sine egne, for å slippe tollen. Derfor kunne ventetiden bli lang.

Stokke'n og kona skal også ha laget elektriske gitarer selv, det "berømte" gitarmerket "Svane". Bakgrunnen for dette merket er usikkert, siden mange skal ha hørt om disse gitarene, men aldri sett dem. Det er mulig at Stokke'n brukte svanemerker han kjøpte fra et konkursbo , og festet dem på gitarer fra Øst- Tyskland.

Bildegalleri

Kilder

Info hentet fra Ole Endresen, Tormod Eikill, Ole Johannesen, Arne Engen, Gunnar Engen

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙