Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Bjørn Norman Woll (født 30. mai 1927 i Oslo, død 13. februar 1996 i Stavanger) var en fiolinist, dirigent og komponist,

Han studerte i ungdomsårene fiolin under Leif Halvorsen. Som ung mann ble Woll ansatt i Oslo Filharmoniske Orkester hvor han etter hvert avanserte til 2. fiolingruppens konsertmester. I en årrekke delte han førstepulten med Kaare Sæther som også var en meget aktiv fiolinpedagog. Bjørn Woll var i samme tidsrom aktiv som filmkomponist og har skrevet musikken til en rekke av datidens norske filmer, hvorav Sønner av Norge og Ugler i mosen vel er de mest kjente. Som studiomusiker medvirket han ved et høyt antall plateinnspillinger hvor fiolingruppen bestod av Kai Angel Næsteby, Arne Monn-Iversen, Jan Ulf Jacobsen og Bjørn Woll.

Bjørn Woll etterfulgte i 1963 Karsten Andersen som dirigent og kunstnerisk leder for Stavanger Symfoniorkester og som spillende leder for Stavangerensemblet – et kammerensemble som hadde formiddagssendinger på radio fram til 1970 (må ikke forveksles med den senere rockegruppen ved samme navn). Woll ledet Stavanger Symfoniorkester fram til 1989. Han hadde i tillegg et kortvarig engasjement i Sandnes Orkesterforening mot slutten av sitt yrkesaktive liv.

Bjørn Woll levde sine siste år som pensjonist i Stavanger. Han var den siste av de statsansatte norske byorkesterdirigentene.

Kilder

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙