Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Catrix

Etablert/født: 1975
Virksom: 1975 -1981

Rennesøybandet som utviklet seg til Mods.

Bandet ble startet under navnet Catrix på Rennesøy i 1974/75 av blant andre Helge Hummervoll og Kurt Ø. Olsen som da gikk i syvende klasse. Hummervoll spilte trommer i starten, mens Olsen spilte gitar. Øvrige medlemmer var Jarle Sørbø på gitar og Harald Brimsø på bass og sang. Etter noen år fikk bandet med seg Leif Nilsen på trommer, og Hummervoll gikk over til å spille keyboard.

Da medlemmene flyttet til Stavanger i forbindelse med videregående skole, ble også bandets base flyttet til byen, og etter hvert forsvant Sørbø og Brimsø og ble erstattet av Torkild Viig på bass. Geir Samsonsen fra Ledaal Hoff Band vikarierte i noen måneder, før Runar Bjaalid kom inn på gitar.

De trengte ny vokalist etter Brimsø. Pål Hjelm , som senere skulle bli revyartist, prøvde seg uten hell. Valget falt på Morten Abel Knutsen, som hadde flyttet til Stavanger fra Bodø.Han hadde kontaktet dem etter å ha sett en avisannonse.

Bandmedlemmene var skeptiske til å begynne med. Abel Knutsen fikk prøve seg foran publikum på en spillejobb på Kvitsøy. Etten konserten var tre av bandmedlemmene positive til den nye mannen, mens to var negative. Kjærestene som satt i bandbussen gjorde utslaget: Alle jentene var for Abel Knutsen, som på den tiden ble beskrevet som "en ganske sjenert nordlending".

I 1980 konkurrerte (det nå nye) Catrix mot blant andre The Kids og Vazelina Bilopphøggers i NM i rock. Etter NM ble bandet invitert til NRK Rogaland for å spille inn to sanger. En av sangene som festes på bånd er "Revansj!". Utover seinvinteren og våren 1980 får sangen mye radiospilling. Catrix spiller også mange konserter. De spiller opp til dans, de spiller på Open House-arrangementer på ungdomsskoler og de spiller på Krokodillen på Nytorget. Her blir de sett av Stavangerensemblets vokalist Frode "Froddi" Rønli. Han er raus med skrøyden, noe som gir sjøltillit og tro på at de kan skrive egne sanger med tekster på dialekt.

Et stykke ut i 1980 sender Catrix demokassetter til flere norske plateselskaper. Og de får tilbud om kontrakt fra flere - blant annet Mai og Polygram. Det ender med at bandet signerer med sistnevnte, riktignok uten å sette seg altfor grundig inn i kontraktsvilkårene.

I januar 1981 bestemmer bandet seg for å skifte navn. Bandet allierer seg med Rogalands Avis - og utlyser navnekonkurranse. Det kommer ikke inn noen gode forslag. Og noen er direkte dårlige. Et av forslagene er Adolf Hitler and the Jude killers. Til slutt skjærer Morten Abel Knutsen gjennom. Han foreslår The Mods.

Bildegalleri