Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Mods

Etablert/født: 1979
Virksom: 1979 -1983

Rockeband med utspring i Rennesøy-bandet Catrix, reetablert med ny besetning, deriblant medlemmer fra Stavanger i 1979. Mods er udødeliggjort gjennom klassikerne "Tore Tang" og "Me to går alltid aleina", skrevet av Morten Abel Knutsen . Bandet ble oppløst i 1983.

Rennesøybandet Catrix skiftet navn til Mods i 1981. Sommeren dette året gis endelig "Revansj!" ut. I løpet av noen få uker er 5000 eksemplarer solgt. Mods går inn på VGs topp 20-liste - og "Tore Tang" gjør suksess på Norsktoppen i NRK. Andre populære sanger fra albumet er "Eg e' så forelska", "Bare i nått", "Eg vil hjem" og "Meg må du hilsa på". Kritikerne er positive:

"Guttene spiller virkelig kjempegod musikk og vokalisten, Morten Abel Knutsen, får oss til å bli revet med fra første stund", skriver signaturen "ådne" i Stavanger Aftenblad. Og den mektige redaktøren i musikkavisen Puls, Tore Olsen, skriver dette: "Jeg fryktet at Mods var Stavangers svar på Kids."Eg e' så forelska" heter nemlig et av kuttene. Aldersmessig passer de inn. Men Mods fra Stavanger er bedre enn Kids fra Trondheim."

I løpet av det neste drøye året selger "Revansj!" 17.000 eksemplarer. Stavangerensemblet er det eneste rogalandsbandet som på denne tiden selger mer. Hva er resepten for Mods-suksessen? Trommeslager Leif Nilsen sa dette i forbindelse med utgivelsen av samleplaten "Gje meg litt merr: De beste" i 2006:

- Mye av suksessen skyldes tekstene. Tekstene er ikke "flinke", men de har en nerve. De treffer noe hos lytterne. Dessuten er det ekstrem ærlighet over hele prosjektet. Vi lagde sangene i en positiv stemning. Atmosfæren i gruppa var god, og innspillingen gikk som en fryd.

Amerika

Honorarene for spillejobbene stiger i takt med suksessen. The Mods begynner å tjene penger. Men suksessen skaper også spenninger innad i bandet. Dessuten kommer ønskene fra plateselskapet om en oppfølgerplate. De eneste sangene som er klare da bandet entrer studio for å starte innspillingen av album nummer to, "Amerika", er "Fint at du vil" og "Belinda". De øvrige blir til underveis.

I ettertid vurderte Leif Nilsen det slik: - Jeg tror "Amerika" ville blitt en bedre plate om vi hadde ventet med å gå i studio.

"Amerika" gis ut 29. mars 1982, et snaut år etter debuten. Albumet preges av et "voksnere" uttrykk. Ikke så poppig, ikke så ungdommelig sjarmerende. Og denne gangen er ikke kritikerne like snille. Tom Skjeklesæther i Puls slakter utgivelsen. Albumet selger også dårligere enn debuten. Samtidig sliter Mods med bemanningen: Leif Nilsen forsvinner inn i militæret. Morten Abel Knutsen må også avtjene verneplikten. Men på et vis greier han å kombinere soldatlivet med bandlivet.

Time Machine og slutten

Mods holder det gående inn i 1983. Men lørdag 19. november kan Stavanger Aftenblad melde følgende på sine Ten Penn-sider: "Mods er oppløst". Undertittelen forteller resten: "Tok avskjed med sitt publikum i Hålen (Atlantic Hall, vår anmerkning) forrige helg". I samme artikkel opplyses det at Tor Øyvind Syvertsen og Helge Hummervoll går ut av konstellasjonen, mens Morten Abel Knutsen, Craig Whitson (trommer), Torkild Viig (bass) og Geir Samsonsen (gitar) vil fortsette som en ny gruppe. - Den nye gruppa er ikke en fortsettelse på Mods-stilen. For den tar vi nå helt avstand fra, og vi kommer ikke til å spille en eneste av Mods-låtene, sier Morten Abel Knutsen i intervjuet.

Det ender imidlertid med at det nye bandet gir ut et album under navnet Mods i 1984. Tittelen er "Time machine". Albumet inneholder ni sanger med tekster på engelsk og én på tysk. "Time machine" flopper salgsmessig. Mods-eventyret er slutt.

Besetninger

Morten Abel Knutsen (vokal), Helge Hummervoll (tangenter), Rune Bjaalid (gitar), Kurt Olsen (gitar), Torkild Viig (bass) og Leif Nilsen (trommer). Midtveis i 1981 overtok Tor Øyvind Syvertsen (gitar) etter Olsen. Samme år sluttet Bjaalid. Geir Samsonsen (gitar) og Craig Whitson (trommer) var sammen med Knutsen og Viig med på albumet Time Machine (1984).

Gjennombrudd/høydepunkter

Oppmuntret av Frode Rønli i Stavangerensemblet, som mente at The Catrix burde gi ut plate, fikk de kontrakt med Slagerfabrikken på etiketten Desperado. Bandet skiftet samtidig navn til Mods.

Med albumet Revansj! fulgte Mods opp arven etter Stavangerensemblet og Asfalt. Bandet appellerte spesielt tenåringer, og jenter.

Godt hjulpet av allsangfavoritten "Tore Tang" solgte Mods' debut-lp 15.000 eksemplarer. Oppfølgeren Amerika solgte bare halvparten. Dette, kombinert med slitsomme turneer, gjorde at bandet ble oppløst i 1983.

I 1990 ble Mods' to første lp-er samlet i cd-en Originaler. Som bonus fulgte tidligere kutt med Mods som ikke var utgitt. 25.000 eksemplarer ble solgt.

En best of samling med tittelen "Gje meg litt merr" de beste. Ble utgitt av Universal Music, sommeren 2007. Bookleten er skrevet av Kjetil Wold som intervjuet Leif Nilsen, Helge Hummervoll og Kurt Olsen om tiden i Catrix og Mods. I tillegg til nye remastringer fra Cutting Room i Sverige fulgte det med en bonus DVD med uutgitt sanger og private videoklipp fra konsert i Møllebukten på tidlig -80 tall (Se video under). Stor TV-2 reklamekampanje bidro til at samlingen er solgt i over 30.000 eks!

Under åpningen av Kulturhovedstaden Stavanger2008 fremførte Morten Abel til alles glede og forundring Tore Tang, noe han ikke hadde gjort siden noen få Mods konserter i 1990.

Opplev musikken

SpotifyYoutube

Bildegalleri

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙