Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Torkild Viig

Etablert/født: 1963
Virksom: 1979

Torkild Viig er en musiker og produsent fra Stavanger.Han har vært involvert i band som Mods ,The September When , Vestlandsfanden og Leif & Kompisane.

Viig begynte sin karriere i bandet Catrix (som senere skiftet navn til Mods) i 1979. Var med på tre album med Mods i perioden 1980 til 1984, og hadde også sin debut som studiotekniker på Mods' siste album, Time Machine. Etter at Mods ble oppløst, begynte han som bassist ved Rogaland Teater i 1985, et oppdrag som varte fram til 1991. Spilte i denne perioden også med et bluesband fra Stavanger som het Rått & Råde. Torkild Viig var også nært tilknyttet Staccato Studio i denne perioden, som lydtekniker og session bassist. Ola Selvær, som var innehaver av Staccato Studio hvor bl.a. alle Mods LP'ene er spilt inn, ble inngangsbilletten til Torkild Viigs videre karriere som lydtekniker og produsent.

Startet i 1985 bandet Leif & Kompisane, sammen med Mods sin første trommeslager, Leif Nilsen. Produserte to album for Leif & kompisane,Kanon beibi i 1993 ogFull Kontrol i 1997. Samarbeidet med Leif Nilsen skulle vare helt frem til 2003. Det ble også tid til litt låtsnekring sammen med tidligere Mods-kollega Morten Abel midt på 1980-tallet, og dette resulterte i en singel med låtene «It's your Life» og «See you around , Peter», som ble gitt ut i 1985 på Mods' gamle label, Desperado (Slagerfabrikken.)

I 1987 produserte Torkild Viig bluesmannen Reidar Larsen sitt andre album You don't have to be black to be blue sammen med Larsen. Dette førte til flere år med turnering, TV-opptredener og studiojobbing sammen med Stavangers blueskonge, med gitarist Geir Samsonsen og trommeslager Per Vervik som faste medlemmer. Bandet ble oppløst i 1991, etter Geir Samsonsen's tragiske bortgang. Per Vervik og Torkild Viig begynte derfor i orkesteret Vestlandsfanden samme år, under Reidar Brendelands ledelse. Var med på albumet Livet har aldri vært rettferdig i 1992. Sluttet i Vestlandsfanden i 1993, etter to år med omfattende turnering rundt i Norge.
Tok deretter kontakt med Leif Nilsen for å blåse liv i Leif & kompisane, som hadde ligget i dvale siden 1985. Vestlandsfandens gitarist, Alf Terje Hana, ble med som viktig støttespiller for å starte opp igjen Leif 6 kompisane, sammen med broren Stein Hana på trommer og Albert Skurtveit på keyboards. Det ble etter en tids kontakt med Terje Engen i SONET avtalt å spille inn albumet "Kanon Beibi" som kom ut på SONET i 1993 med brask og bram.

Torkild Viig tok så en pause fra Leif & kompisane i 1994 for å bli med Stavangerbandet The September When på deres omfattende norgesturneer i forbindelse med lanseringeen av og i etterkant av utgivelsen av albumet "Hugger Mugger". Det ble to heftige år med pop på høyt nivå, "Hugger Mugger" var September When's mestselgende album noensinne, med over 100.000 solgte eksemplarer, og bandet trakk fulle hus over hele landet. September When turnerte også i Tyskland i 2 måneder i 1995 som support for det tyske bandet "Fury in the Slaughterhouse". Det var muligens her drømmen fra guttedagene gikk i oppfyllelse, etter å faktisk ha spilt i Grugehalle i Essen for 10.000 tyskere, samme plass som NrK's første nattrock sendinger ble sendt fra, tidlig på 80 tallet. Disse konsertene fra Rockpalatz var utvilsomt med på å gjøre det til en aktuell mulighet å velge å satse på musikk som levebrød for den unge bassisten. Engasjementet varte til 1996, da September When ble oppløst. Viig deltok på samlecd'en "Prestige de la Norvege" som satte punktum for September When epoken for hans del. Torkild Viig spiller også bass på September When's første album, som ble spilt inn i Marcus Studios i London i 1989. Trommeslager på denne plata er Graham Broad, som bl.a. spiller trommer på Tina Turner's "What's love got to do with it" og flere album med Roger Waters bl.a.

Etter at September When ble oppløst var det duket for nok en periode som produsent og bassist for Leif & kompisane. Startet også et band sammen med Per Vervik, Alf Terje Hana, Albert Skurtveit og Knut Køningsberg, som fikk det siddisaktige navnet "Sardines". Albumet "Until our hats fell off" ble utgitt i 1996 på selskapet MEGA records, hvor Terje Engen nok en gang var involvert. Produsent på plata var Sverre Henriksen. Viig satset samtidig på å bygge opp sitt eget lydstudio, etter å ha jobbet som studiotekniker siden 1983, først i Staccato Studio og siden i West Audio Studio. Leif & kompisane sitt album "Full kontroll" ble derfor innspilt i Torkild Viig's studio, hjemme i barndomshjemmet på Sunde. Viig deltok også på albumet "Cabriolet" som kom ut i begynnelsen av inneværende århundre, før samarbeidet med Leif Nilsen opphørte i 2003.

Overtok i 2004 studioet i Ryfylkegaten 45 i Stavanger etter West Audio som flyttet sin virksomhet til nye lokaler. Måtte dessverre gi fra seg dette i 2007. Torkild Viig jobber nå som lydtekniker og producer ved ungdomssenteret Metropolis i Stavanger, og samarbeider med vokalisten Tine Wigdel Hedland i duoen Whitecrow.

Opplev musikken

SpotifySoundcloudYoutubeFacebook

Lenker

Kilder

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙