Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Det Pene Bæn

Etablert/født: 1980
Virksom: 1980

Det Pene Bæn startet opp som et punk/new wave-band i februar 1980.

Pønk/new wave-band fra Stavanger, startet i februar 1980 som Jan Didn’t & The Windows av Jan Dag Mæland (git/bs, født 1963), Jarle Valle (gtr, født 1963), Steinar Oldereide (kbds/bs, født 1962), Andreas Selvikvåg (trommer, født 1962), Øyvind Dørum (vox, født 1963) og Byrge Oftedal (manager).

De første månedene spilte de overveiende coverversjoner av Sex Pistols og The Clash, og hadde få ambisjoner utover å klare å stemme gitarene sine selv. I løpet av våren begynte de å skrive egne låter. Den første ble kalt 'Johan Fosse', og handlet om innehaverne av den lokale platesjappa som hadde kastet ut Mæland etter at sistnevnte hadde knekt en pick-up.

Jan Didn’t & The Windows debuterte allerede i begynnelsen av mars under den lokale uttagningen til NM i Rock våren ‘80, men som Det Pene Bæn ble de først brandet i forbindelse med Stavanger Rockklubbs åpningskonsert i begynnelsen av november. Fremdeles var repertoaret preget av mange coverversjoner, og bandet måtte også tåle kritikk for hovedsaklig engelske tekster på deres egne låter.

Medlemmene lærte seg å stemme gitarene sine, og uviklet seg med de nye musikalske tidsstrømningene, ikke minst off-beat-rytmene fra ska. Antallet egne, norskspråklige låter steg utover i ‘81, og i august gikk de i Staccato Studio og spilte inn fem låter, hvorav 'Voksent Liv' og 'I Took His Temperature' ble valgt til singeldebuten måneden etter på lokale Rille Records, drevet av ildsjelene Geir Lund og Svein Arne Tinnesand.

Dørum og Valle var de eneste som fortsatt hang igjen fra starten året i forveien, Mæland sluttet visstnok etter at Valle hadde rappet gitarforsterkeren hans. Nye medlemmer på 7”-eren var Thomas Matre (bs, født 1962) og Kjell Sund (trm, født 1960). Singelen fikk bra mottakelse lokalt, men ble avfeid som “etterslenger av TAVs ska-syndrom” i Nye Takter.

Det var uansett ikke nok til å ta motet fra bandet, som året etter ga ut oppfølgeren Ha Det Din Tog, nå på Råck & Rålls Records, en gjør-det-sjøl-label opprettet ut fra Stavangers mest oppegående platebutikk. Det Pene Bæn forble sentrale gjengangere på SRKs arrangmenter helt fram til nedleggelsen sommeren ’83.

I 1984 var Dørum med på å dra i gang Skatears, byens første ska-/reggaeband, sammen med blant andre saksfonisten Bjørn Ole Solberg (senere kjent fra Circulasione Totale Orchestra, Dadafon og Trondheim Jazz Orchestra). Skatears spilte hovedsaklig covere av gamle jamaicanske klassikere, i tillegg til stoff fra The Specials, Madness og Bad Manners.

Valle fortsatte med bandet Corny Promotion i 1985, som blant annet resulterte i utgivelse av singelen 'Elektriske Dame/Bare Gå', året etter. På slutten av tiåret sparket Valle nytt liv i Det Pene Bæn. Den nye utgaven ga ut et par singler, og et album i '92, og holdt minst fire konserter i Stavanger.

Bandet besto nå av foruten Valle, av Rune Larsen, Hans Arvid Wassvik (bass, født 1966, senere Helldorado og The Tramps) og Torstein Kyllevik (trm, født 1959). Musikalsk ble de nå beskrevet som solskinnspop i deLillos-gaten.

Matre har senere spilt i blant annet Andrew Lovett & The Headwreckers, og spiller nå i Hard Luck Blues Band

Plutselig har det gått 21 år! (2016); Jarle rydder i garasjen sin på Brusand. En plastpose med - hva er det? Kassetter? DAT-kassetter? Husker du dem? Nei! Kan de spilles? Må ha DAT-spiller da? Hvem har det? Steinar (se avsnitt 1) har en gammel i sin garasje, men den må fikses i så fall. DAT-spilleren fikses, kassettene kan spilles. Det Pene Bæn! Demoer og rare greier. Jarle og Øyvind og Steinar lytter og ler, og sier "den skulle ikke vært spilt sånn, skulle vært spilt inn på ny! Ha-ha!"
Endelig i 2017 er det praktisk talt ingen som kjøper fysiske CD'er lenger. Spotify har tatt over - og vinyl. Hvem så det komme? Det Pene Bæn gir ut CD-plate. Etter 21 år. Samleplate "Det Pene Bæn 1980 - 2017". 9 låter innspilt på ny med Jarle, Øyvind, Steinar og tromme-Torstein, eller "Kyllien", da. Nyinnspilling av "Hunger" spilles på radio, Jærradioen og av og til på NRK…

Musikk er jo best “live”. Det Pene Bæn må ut og spille for folket. Jarle, Øyvind, Steinar og Torstein. Må ha med èn til musiker, det er for mange instrumenter for fire. Thomas (se avsnitt 2) blir med. Ikke noe problem. Opptreden på Rockfest 2017 på De Rød Sjøhus (sammen med Quierboys), Megleren i Sandnes, Cementen i Stavanger, Grand Hotell i Egersund og Helgåleiren på Ogna. Det ble laget videoer til “Hunger”, “Elektriske damer”, “Voksent Liv” og “Bompengemonster”. (Alle ligger på YouTube.) Aftenbladet skriv: “Du kan ikke holde gode menn nede!” Ny cd i 2018: “Hilsen fra Brusand”. Det er der de øver. Brusand er kanskje ikke verdens navle, men på de annen side: Hvorfor ikke, Egentlig?

Opplev musikken

SpotifySoundcloudYoutubeInstagram

Bildegalleri

Kilder