Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Modesty Blaise

Etablert/født: 1988
Virksom: 1988 -1994

Progpopband med medlemmer fra Sandnes og Stavanger, ledet av Pete Johansen.

Snøballen begynte å rulle i 1987, da Pete og Jørn fra Bror Te Larsen band tok til å jamme med restene av stavangerbandet Tex Halle Twisters. Så vips-var gruppen etablert. Det oppstod et vell av lyd fra fele, kor, gitarer og keyboard, men i dette tilsynelatende virvaret kunne de som lyttet høre en vakker melodi. Bandet jobbet hardt for å oppnå sine mål, og øvde fire ganger i uken. Slikt ble det resultater av. Gruppens navn stammet fra en tegneserieheltinne.

I 1988 var gruppen med på finalen i Ungdommens Radioavis sin landsomspennende rockemønstring. De fikk og Rogalands avis sitt rockestipend, som ble brukt på studiojobbing. Demokassetter ble sendt rundt, men det var ikke lett å skaffe distribusjon i Norge, i en tid der trenden var at norske band helst skulle synge på morsmål.

I 1990 fikk Modesty Blaise napp hos det tyske selskapet SPM, der debutalbumet «Face of the Sun» ble utgitt. Bandet fikk full kunstnerisk frihet, og rådde til og med over plateomslaget. Bandet skulle turnere i Europa. Polen i første omgang. Dernest Tyskland og Nederland. I Norge var det vanskelig å få spillejobber på de riktige stedene for ukjente band, men for Modesty Blaise gikk det for det meste greit.

Albumet gikk ikke upåaktet hen i utlandet. Det engelske magasinet «Q» kom med gode kritikker, og det lå et halvt år på italienske «Freak Out» sin «topp 10» indy-liste.

Modesty Blaise hadde nå stilsikkerhet. Tekst og musikk balanserte harmonisk, samtidig som det innimellom ble trukket vågalt ut mot ytterkantene. I en periode låt gruppen som et tradisjonelt amerikansk heavy-orkester, men orienterte seg snart tilbake mot den rendyrkede popmusikken. Musikken deres kunne gjerne bli karakterisert som «rock ‘n pop med et i alle høyeste grad tilstedeværende snev av roll», eller ganske enkelt «power-pop».

Da SPM gikk konkurs, havnet bandet i en fortvilet situasjon, siden «Face of The Sun» plutselig ble veldig vanskelig å få tak i. Sony Music tilbød seg å utgi plata i Norge, men fikk ikke lov av tyskerne. Dermed endte Modesty Blaise opp med å distribuere albumet selv. Ting begynte å skjære seg da de store planene gikk mer eller mindre i vasken, og gruppen ble kuttet ned fra sju til fire medlemmer.

Reduksjonen tilførte bandet en tettere sound, og de ble langt mer rufsete i kantene enn tidligere. Musikken ble nå beskrevet som tett boogierock, kombinert med elementer av folk og litt forsiktig funk, med et mer distinkt særpreg enn før. Tekstene fokuserte nå helst på mennesker istedenfor å komme med budskap, og ble i større grad innadvendte.

De signerte med Pedro records, et Sandnes-basert selskap eid av private investorer og studioet Lydcompagniet.Manager var Audunn L. Johnsen. Undergrunnselskapet Voice of Wonder, som nylig hadde sparket Varg Vikernes AKA «Greven» ut av stallen, solgte bandet til resten av Norge. Utlandet fikk klare seg uten. Den nye plata «Little White What?» ble sluppet i 1993, med et stort release-party på Folken.Albumet inkluderte gjesteartister som Reidar Larsen og Ove Morten «Mobby» Grødeland.

Modesty Blaise turnerte både Vestlandet og Østlandet den neste tiden. Det fantes nesten ikke et dalføre som ikke skulle fylles med Sandnes-lyd. Småsteder som Sogndal og Førde bydde på nye erfaringer for dem.

Etter dårlige salgstall for "Little White What?" , og mangel på lyst til å fortsette, bestemte medlemene seg for å legge ned Modesty Blaise. Pete Johansen startet opp rølperockbandet Rabalder. Modesty Blaise har på sin side hatt gjenforeninger.

Medlemmer:

Pete Johansen-elektrisk fiolin, hoved- vokal(1988-1994)

Arve Oftedal-gitar

Gunhild Haaland-bakgrunns vokal

Jørn Knutsen-gitar, orgel, piano, synth, bakgrunns vokal(1988-1992)

Anne Vikeså-bakgrunns vokal

Tom Christian Jensen-trommer

Jan Erik Kire Johannesen-bass

Yngve Olsson-bass

Erik Rønli-trommer

Opplev musikken

SpotifyYoutube

Bildegalleri

Kilder

Stavanger Aftenblad 14.5.90

RA 16.mai 1990

Stavanger Aftenblad 30.10.90

RA 3. januar 1990

SA 18.19.93

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙