Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Franz Dørr (1879-1962)

Etablert/født: 1879
Virksom: 1895 -1954

Den nær sagt legendariske Stavangermannen Franz Dørr var en habil musiker, og instrumentet hans var valthorn.

Karl Franz Dørr ble foreldreløs bare fem år gammel. Foreldrene var innvandrere fra Syd-Tyskland. Faren Carl Franz Dørrr hadde vært med i trekkspillduoen «Sorgen og Gleden». Han begynte i lære som sadelmaker i 1899, men det var som musiker han skulle sette spor etter seg. Musikken lå i blodet hans.Dørr vokste opp på Sølvberget, og hadde i all tid sine dagelige gåturer her.

Allerede på skolen ble Dørr med i syngeguttene til kantor og organist Ludwig Sverre Forwald. Fra å synge i begravelser, gikk han videre til korpsmusikk. Riktignok begynte Franz som ess-kornettist i Stavanger Kommunekorps året 1895, men ble snart den som innførte Waldhornet (valthorn) i byen. Han ble i kommunekorpset i 20 år, og spilte mang en gang på de populære konsertene fra den gamle brune trepaviljongen i Parken.Etter hvert kom også Franz Dørr med Stavanger Orkesterforening under et prøvespill på valthorn for den kjente dirigenten Olaf Paulus. Han fikk mye skryt for sine soloer.

Dørr vakte slik oppsikt at han kapellmesteren i Harmonien i Bergen, Harald Heide, tilbød ham stilling der to ganger. Han mente at Franz burde spille ute i verden, og komme hjem for å bli verdsatt. Franz valgte å konsentrere seg om musikklivet i hjembyen. Han ble også bedt om å medvirke som førstehornist under en oppsettelse av Wagners «Tristan og Isolde» i Oslo i 1932. Opptredenen ble meget vel omtalt.

Samtidig som Dørr var med i orkesterforeningen når det var på sitt høydepunkt (1917-1922), opptrådte han også som teater og kinomusiker. Da Stavanger fikk sitt eget symfoniorkester i 1938, var det en selvfølge at Franz Dørr skulle være med.

Men best huskes Dørr nok best som leder og dirigent innen korpsbevegelsen. Han stiftet Kongsgård skolemusikkorps i 1919.Under krigen mistet korpset sine instrumenter, noter, notestativer og annet materiell. Men ti dager etter den var over, fikk Dørr dem i gang igjen.

Han høyreiste skikkelse var også et meget velkjent innslag i bybildet i spissen for Solvangsguttene i mange år. «Dørren med hatten» var en kjendis i Stavanger, og 17. mai var hans store dag. Han jobbet også som sang -og musikklærer, både for privatelever og på skolen. Han underviste i horn og orgel. Selv hadde Franz en fin sangstemme. Han holdt seg aktiv til han var 75 år gammel i 1954.

Et av høydepunktene i Franz sitt liv var da han, sammen med sønnen Georg, som noen av få demonstrerte lyden i bronselurene fra Revheim mars 1948. Det hadde vært hans store drøm siden de ble funnet i 1894, da han var 15 år.

Gjennom et langt musikerliv samlet han både rare instrumenter og partiturer i sitt hjem på Lagårdsveien. Han hadde blant annet tatt vare på notearkivet fra det tidligere Stavanger Orkesterforenings etterlatenskaper. Han kom tilfeldigvis over dem i 1926, da dessverre allerede kilovis hadde havnet i teaterets sentralfyringsovn. Dette førte til at han «gerådet i hellig vrede», skaffet seg hest og kjerre, og fikk med en arkivredders myndige mine kjørt alt hjem til seg selv.

Franz Dørr døde 83 år gammel i 1962, dagen før 17.mai.Han fikk Aftenbladets kulturpris to år før han døde.I komiteen satt Nicolai Dirdal, Leif Ingebretsen og Jon Storækre.Uttalelsen lød "Franz Dørrs virksomhet har her vært knyttet til små forhold, men hans virke har i seg de høyverdige egenskaper som naturlig trekker ham som en ypperlig reprensentant for musikeren som kunstner, som den trofaste sliter, og som musikkelskeren.

Franz Dørr har dertil særpregede egenskaper som kompletterer og fyller ut bildet av ham som musiker. Han har gjennom sitt livslange musikkvirke, i veksling mellom fattige og rikere forhold for musikklivet, vært noe av en tradisjonsbærer , har som sådan-og med tilskudd av den farge som hans apparisjon gir- vært et miljøpregende element."

Du kan låne Jan Alsviks biografi om Franz Dørr her

Bildegalleri

Kilder

Rogalands Avis

Stavanger Aftenblad

Franz Dørr- Jan Alsvik