Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Harry Hagland var en allsidig musiker, komponist, tekstforfatter og arrangør fra Haugesund, med mesteparten av sitt virke i Stavanger. Han lagde blant annet sanger og melodier for Magnus Samueslen.

Harry Hagland var fra Skåre i Haugesund. Han hadde tre år av oppveksten i USA.

Hagland startet med fiolinspill i en alder av 8 år. Han studerte under Jack Olsen i Leipzig og senere under domorganisten Karl Svensen i Stavanger. Dette ga Harry verdifulle kunnskaper.

Harry Hagland startet som kinomusiker i 1915. Fem år senere var han kapellmester ved Verdensteateret i Stavanger, en svært krevende og givende jobb. Haglands instrumenter var for det meste piano, bratsj og fiolin, men han kunne ta i bruk større instrumenter som kontrabass og cello. Etter lydfilmens inntog, fikk Hagland jobb som lydkontrollør og vaktmester.

Hagland spilte i Stavanger Symfoniorkester fra 1919 til 1956.. Som utøvende musiker ble Harry sett på som ekstremt dyktig, blant annet av den kravstore Paul Stassevitch, som var gift med stavangerpianist Johanne Margrethe Sømme.

Harry Hagland fungerte blant som bratsjlærer ved Stavanger Musikkonservatorium. Han laget også et stor studieverk for bratsjister.

Harry Hagland begynte å komponere egne melodier i en alder av 17 år, og fortsatte med dette i lang tid fremover. I 1920-årene komponerte Hagland mye dansemusikk og slagere som det gjort innspillinger av og fremført i radio, fjernsyn og film. Han laget ellers instrumentallåter, sanger til forskjellig bruk /anledninger (bryllupsviser, sjømannssanger), salmetoner, folkemusikk og seriøse orkesterverk, samt arrangerte mye for andre.

I 1970, 74 år gammel, vant Harry Hagland fjernsynets melodikonkurranse «Nye med melodier i gammel takt». I juryen satt blant annet Børt-Erik Thoresen. Haglands bidrag «Gullemors schottis», var dedikert til hans eneste datter. Den hadde i utgangspunktet blitt laget da hun var 6 år gammel, men ble her fremført for første gang offentlig, til sterke lovord.

Alt i alt, komponerte Harry Hagland over 200 melodier. Han skrev også tekstene selv. Hagland samarbeidet mye slagersanger Magnus Samuelsen. Han skrev blant annet låtene «Sangen om vår» og «Vær du min stjerne», samt lagde arrangementene til utgivelsen «Rallarpotpurri» og «Sjømannspotpurri». Johan Veka fra Suldal var en annen Harry likte å lage melodier for. Andre var folk som Aksel Vold, Ole Flagstad.,Harald Henschien

Bildegalleri

Kilder

Rogalands Avis

Stavanger Aftenblad

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙