Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Magnus Samuelsen, plateartist, født 7. februar 1905 i Stavanger, død 7. desember 1986. Platekarrieren varte i over 40 år, og han spilte inn over 400 melodier på plate. Noen av platene solgte nærmere 50.000 eksemplarer. Ved siden av Jens Book- Jenssen var Samuelsen én av de mest produktive og populære plateartistene i landet fra 1930 og utover. Han er først og fremst kjent som tolker av sjømannsviser.

Oppvekst

Magnus Samuelsen vokste opp i et hus i daværende Jernbaneveien (dagens Olav Vs gate) i et hus som lå der Hotell Atlantic ligger i dag. Seinere flyttet han med familien til området ved Lekeplassen ved Madlaveien. Magnus hadde ni søsken; fire brødre og fem søstre.

Musikalsk bakgrunn

Magnus Samuelsen var arvelig belastet. Faren Anton Samuelsen dirigerte koret Herold og seinere Musikkorpset Ynglingen av 1919, og sangkoret Fjeldljom. Han spilte også basun i Stavanger Musikkorps og Orkesterforeningen. Også mora var sanger, og foreldrene traff hverandre i Stavanger Blandede Kor. Læreren til Magnus var søstera til komponisten Fartein Valen. Da hun ble klar over Magnus' stemmeprakt dro hun ham med seg både i andre klasserom på egen skole, men også på andre skoler.

I 1919 debuterte Magnus som 14-åring på en markedstilstelning i byen. Eldstebroren Johan akkompagnerte ham på piano. Han ble også med i sangkoret Herold, som faren da dirigerte. Rundt 1927-28 hadde han flere strøjobber. I 1927 debuterte han i radio.Samuelsen var medlem av den populære Savoykvartetten, sammen med blant annet operasangeren John Solheim.

Samtidig utdannet han seg til typograf og jobbet både i Rogalands Avis og Stavanger Aftenblad. I depresjonsårene etter 1929 ble Samuelsen arbeidsledig.
Plateselskapet His Master's Voice (HMV) var på jakt etter talenter, og gjennom selskapets kontakt i Norge, Solveig Johnsen, fikk han komme til Oslo for å prøvesynge. Samtidig med Oslo-turen tok han turen innom Chat Noir der han traff Lalla og Carsten Carlsen, og sjefen for Chat Noir, Amble Næss, som også var tilknyttet HMV. Da han hørte den talentfulle sangeren fra Stavanger sørget han for telefonen til direktøren som gjorde at Magnus ble tatt opp i stallen til HMV. Ett år seinere gikk han i platestudio for første gang.

Akkompagnerte band

Blant orkestrene som akkompagnerte Samuelsen på plateinnspillingene var Robert Levins orkester, Villy Johansens orkester, Humlens orkester, Lindy's ensemble og Holts kvintett og trio.

Faste sangoppdrag

Magnus Samuelsen ble tilbudt fast engasjement på Chat Noir, men han takket nei på grunn av for dårlig honorar. I stedet reiste han på turné i Norge med Victor Bernaus Skal vi ikke være dus. Siden hadde han engasjementer på forskjellige restauranter i Oslo; Speilen, Bristol, Blom, Cecil, Casino og Humlen. På det nystartede Karl Johan- teateret hadde han hovedrolle i Fetteren fra Batavia.
I 1934 var med på operetten Postbox 39 av Otto Nielsen og Harald Haugen på Trondheim Teater.

Sjanger - typisk for artisten

Magnus Samuelsen så på seg selv som arbeider og dette påvirket alt han gjorde, og alt han sang om. Sjømannsvisene om den barske sjømannen og det harde sjømannslivet var blant visene han hadde på repertoaret. Tekstene omhandlet også sjømannen som lengtet etter sin kjære, og noen tekster ga et spark til den bedrestilte rederstanden. En annen gruppe viser var rallarvisene. Foruten tekstene om det tøffe miljøet, skulle disse visene også fungere som allsanger for å få arbeidere til å yte litt ekstra. En tredje viktig gruppe viser var kjærlighetsvisene.
Samuelsen tok også sangundervisning hos operasangeren Theodor Andresen, og sang også i operetter.

Gjennombrudd/høydepunkter

Det var grammofonplatene som ble Magnus Samuelsens vei til stjernene.

21. august 1930 var Magnus Samuelsen første gang i studio i Oslo på oppdrag fra HMV. Han spilte inn seks melodier, og tre til uka etterpå.

HMV hadde en spesiell politikk når det gjaldt plateutgivelser. Samuelsen var i studio én gang i året, av og til annen hvert år. Hver gang sang han inn massevis av melodier som ble sendt ut på markedet med jevne mellomrom. Én måned ble det gitt ut én singel ; en annen måned kunne det komme tre. Platene solgte godt, så han ble hentet inn til platestudio igjen og igjen.

Magnus Samuelsen spilte inn over 300 sanger for HMV, blant disse klassikerne "Blåklokker", "En liten gylden ring", "Turalleri turallera", "Vi seiler for velstand og lykke" og "Jeg kom i går fra langfart". Han ble en viktig artist for HMV, og etter hvert fikk han dra til København for spille inn plater. Vel hjemme i Stavanger etter København-turene ble den populære artisten møtt av jublende fans.

I 1931 utgav han en parodi på opera, under navnet Magnuso Samuelseno. Plata het Konsert i Trangvik/Den humoristiske juleplate av 1931 og fikk både ros og ris. Men det var ingen tvil om at han kunne synge opera.

På 1960-tallet var Samulsen gjest i mange underholdningsprogrammer på tv.

Magnus Samuelsen var aktiv som artist helt fram til 1970-tallet. Han tjente gode penger på sangkarrieren, men ga likevel ikke helt slipp på typografyrket.

Kuriosa

Magnus Samuelsen gjorde en stor innsats for å ta vare på den kulturelle sangarven som var i ferd med å forsvinne, særlig sjømanns- og rallarvisene. Han besøkte gamle rallere der de var å finne, enker etter sjømenn, sjømannshjem og sjømannskirker. Mange av sangene han samlet inn spilte han selv seinere inn på plate. Arbeidet ble blant annet honorert av TONO ved at han fikk litt ekstrabetaling for sin status som "samler og bearbeider av gamle sanger".

Opplev musikken

SpotifyYoutube

Bildegalleri

Lenker