Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Peder (Per Lorentz) Borsheim (født 16.5 1947, død 30. juli 1985) fra Klepp var en svært anerkjent musiker i Rogalandsdistriktet. Han ble beskrevet av lokalpressen som Jærens blueslegende.

Per Lorentz “Peder” Borsheim skal ha vært blant de første på Jæren med langt hår, og hadde interesse for en musikksjanger som var temmelig smal i området, nemlig blues. Men han hadde stor forståelse for mange stilarter ,som rockabilly ala Carl Perkins, noe som ga musikken hans et sterkt personlig preg. Han ble ansett som svært dyktig på gitar, munnspill og sang. Peter Green fra Fleetwood Mac skal ha blitt klar over Peders musikalske talenter, og sagt at det var den beste musikeren han hadde hørt.

"Peder" var med i originalbesetningen av det populære dansorkesteret Moonlight. I 1964 ble Borsheim med da bandet utviklet seg til Les Beat Five.Mens Laurits Engelsvoll hadde vært bandleder i Moonlight , var det mer Borsheim som nå satte preg på det hele. Han introduserte de andre medlemmene for Rolling Stones, og stilen ble deretter. Les Beat Five utviklet seg til et svært populært konsertband i og utenfor Jærens trakter.

På slutten av 60-tallet ble Per Lorentz med i det populære bandet Nurk Twins som rytmegitarist. Da Magne Høyland forlot bandet, tok Borsheim over som hoved-vokalist, senere sammen med Magnar Fyllingen. Nurk Twins gikk da i en retning som dreide seg mot blues og progressiv rock. Borsheim utmerket seg som låtskriver, og spesielt “Kuwait” ble en favoritt blant konsertpublikumet. Borsheim var med på bandets plate i 1978, men på denne tiden skal noe av pågangsmotet til bandet ha vært borte. Året etter sluttet han, og bandet begynte å bevege seg mot nye sjangere somm reggae og norsk visepop. De ble så til Smalhans.

Per Lorentz “Peder” Borsheim var elektriker av yrke. Han døde brått i 1985, 38 år gammel. Sønnen, Edwin, flyttet til USA med sin mor. Han fulgte farens musikalske fotspor, men ble kjent på et trist grunnlag. Edwin Borsheim Gallagher drev Horror Rock Records . “Western Winds” av Nurk Twins (kun kreditert som Per Lorentz Borsheim) er inkludert på deres samleplate “Bad Taste”.

Opplev musikken

SpotifyYoutube

Bildegalleri

Kilder

Sigbjørn Aase

Utdrag fra "Det swinger på Sandnes" av Finn M. Fuglestad

Jærbladet

Ivar Berg

Stavanger Aftenblad

Discogs

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙