Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Først og fremst et blues/bluesrock-inspirert band, men var gjennom mange musikkstiler, etter hvert som nye musikere kom til. I sin tid Rogalands og ett av Norges råeste og mest kompromissløse band. Begynte å spille sammen i Stavanger i 1963, etablert som band i 1964, med debutkonsert 1. mai 1964 på Stavanger stadion. Bandet ble oppløst ved inngangen til 1980-tallet. Har siden hatt sporadiske gjenforeninger. Mange av medlemmene i bandet har gjort seg sterkt bemerket også i andre sammenhenger.

Bakgrunn for etablering

Nurk Twins var en gjeng unge gutter på 12-13 år da de begynte å spille sammen. De var arbeidersønner og bodde i arbeiderbydelen Storhaug. 1. mai 1964 hadde de den første skikkelige konserten, da de spilte rå rock på Stavanger stadion før en fotballkamp. Bandet øvde mye, hadde talent - og ble gode. Beatles var de store forbildene. Låtmaterialet ble de kjent med gjennom radioen; de lærte seg sangene og skrev av tekstene. Da grovskissene var klare, startet øvelsene i kjelleren. Det første anlegget var hjemmelaget; mekket sammen av sponplater og kledd med grønt trekk. De første gitarene ble laget på sløyden. Den første forsterkeren ble kjøpt i 1964.

Bakgrunn for navnet

Nurk Twins-navnet hentet de fra noe de hadde lest om The Beatles; John Lennon og Paul McCartney hadde en gang opptrådt som duo under navnet Nurk Twins. De syntes navnet tøft, men visste ikke hva ordene betød.

Besetninger

Den opprinnelige gjengen besto av Magne "Mannaen" Høyland (vokal), Kjell Arne Jensen (bass), Ernst Magne "Ivan" (ble vanligvis uttalt "Iven) Vignes (gitar), Knut Helge Kønigsberg (trommer) og John Hetlelid (gitar). Da Hetlelid sluttet kom Per Lorentz "Peder" Borsheim inn som rytmegitarist. På slutten av 1960-tallet sluttet Magne Høyland - noen mener han fikk sparken. Borsheim overtok syngingen og bandet dreide mer og mer mot blues. Da ble det ønskelig å ha med orgel, og Tor Salomonsen kom inn i gjengen. I 1971/1972 besto bandet av Hans Christian "Besten" Hansen (perkusjon), Magnar Fyllingen (piano/vokal), Per Lorentz Borsheim (vokal, munnspill, gitar) og Sverre Erik "Ferrien" Henriksen (bass) og Knut Kønigsberg (trommer). Omtrent samtidig kom gamlebassisten Kjell Arne Jensen inn igjen.
Rolf "Buddy" Oanes på trommer erstattet Kønigsberg, og gitaristen (først bassist) Odd Stangeland kom inn.

Andre musikere som har vært en kort tur innom Nurk Twins var pianisten Reidar Larsen (var med i en kort periode som 14-15-åring), saksofonisten Frode Gjerstad, Jan Helge Didriksen (mandolin?) og Tor Magne "Tøbbis" Rønnevig (saksofon).

Øvingslokaler

Nurk Twins øvde den første tida i Pedersgata 99 i østre bydel i Stavanger, huset til foreldrene til bassist Jensen. Siden fikk de øvingslokale i foreningslokalet til Frisinn, der de fikk øve gratis mot å spille på Frisinns alkoholfrie danser hver onsdag.

Sjanger - typisk for bandet

Nurk Twins' musikkstil forandret seg, avhengig av hvem som til enhver tid var medlem i bandet. Da Magne Høyland sluttet på slutten av 1960-tallet, begynte bandet å spille mer bluesbasert materiale. I begynnelsen av 1970-tallet framsto bandet som en skarp kontrast til de mer striglede artistene i fylket, med sin hippie-stil. Da Per Lorentz Borsheim overtok som hovedvokalist styrket bluesen sin stilling i bandet. Med Borsheim og Salomonsen som nye medlemmer begynte de å spille mer progressiv rock.

Gjennombrudd/høydepunkter/historie

Etter debutkonserten 1. mai 1964, begynte dansearrangørene å ta kontakt. De deltok også i mange av de lokale popkonkurransene.

Høydepunktet for den første utgaven av Nurk Twins var da de delte førsteplassen med en svensk gruppe i Nordisk mesterskap i pop og rock i 1965. Bandet spilte blant annet Rolling Stones-låtene "Get Off Of My Cloud" og "(I Can't Get No) Satisfaction". Nurk Twins vant en singelinnspilling, som de aldri benyttet seg av; de mente ikke at de hadde egne sanger som var gode nok.

Nurk Twins hadde problemer med å få innpass i plateselskapene i denne perioden. Ingen ville satse på dem - de var for kompromissløse, og musikken for bluesy og for rå.

Bohemian Jazzklubb hadde i 1969 fått tak i bluesartisten Eddie Boyd fra Chicago. Klubben gjorde det riktige og ba Nurk Twins stille som backingband på Korvetten. Eddie Boyd var begeistret for dette samspillet, og kom tilbake til distriktet flere ganger for å spille med Nurk Twins. Bandet spilte også med Champion Jack Dupree på Bohemian. Fundamentalistene i jazzklubben godtok bare motvillig denne utglidingen. Det var bare blueskveldene som hadde fullt hus.

24. november 1970 ble Nurk Twins presentert i et større intervju i Stavanger Aftenblad. De kunne fortelle at de siden starten hadde kjøpt instrumenter og annet utstyr for 150.000 kroner - et enormt beløp den gang. Stilmessig representerte de en helt annen verden enn de andre bandene i Stavanger på denne tida; de som opptrådde i kjekke dresser og hadde kjekke sveiser.

Den harde og røffe livsstilen til bandet gjorde at de fikk problemer med å få spillejobber i Stavanger-området. Arrangørene var skeptiske til den lokale varianten av The Rolling Stones. Det var kaos og krangling, men de øvde også mye, og ble kraftfulle musikalsk sett. De arrangerte egne konserter, blant annet på Folkets Hus i Sandnes.

Fra midten av 1970-tallet begynte de å skrive flere egne låter, og fra 1973 til 1977 var de fleste sangene de spilte, selvskrevne. Per Lorentz Borsheims "Kuwait" var en av livefavorittene.

I denne perioden spilte Nurk Twins også med flere store norske og utenlandske band og artister. De spilte også utenfor Stavanger, blant annet i Hulen i Bergen og Chateau Neuf og Club 7 i Oslo. I april 1971 var de oppvarmere for Black Sabbath i Giskehallen.

Det gikk femten år fra Nurk Twins startet å spille sammen, før de gikk i studio for å spille inn plate. Plata ble spilt inn i Bergen Lydstudio med Trygve Thue som produsent. Det er blitt sagt om denne plata at den har umiskjennelig Dire Straits-preg - både når det gjelder musikk, arrangementer og gitarlyd - før Dire Straits gav ut sin første plate! Plata bærer likevel preg av at Nurk Twins var på slutten av sin karriere, og litt av gnisten var borte da den ble spilt inn.

Kuriosa

(Tor Salmonsen):
Nurk Twins opptrådte i NRK Radios live-programserie (mangler tittel) i 1970 eller 1971. Produsent var Tore Skille. Opptakene (er sannsynligvis slettet, hvis ikke Tore Skille har sikret seg kopi) ble gjort i Misjonshallen i Stavanger, som var NRKs største "studio" i byen den gang. Hallen ble den gang brukt av Stavanger Symfoniorkester. Det var naturlig for NRK å benytte dette lokalet hvor de hadde et leieforhold, men Misjonsselskapets folk ble sjokkert da det gikk opp for dem hva som skulle foregå i deres egen hellige storstue. Bandet fikk først beskjed om å ha seg ut i en viss fart, men NRK fikk viljen sin til slutt. Opptaket ble gjennomført. NRK hadde sendt invitasjon til gratis live-konsert hjem med skoleelever i Hinna-området. Og en stor flokk pene ungdommer møtte opp med sine foreldre, mange i finpussen, for man hadde glemt å si hvem som skulle spille. De trodde nok at det var symfoni-greker. Så feil kan man ta.

Spilte en periode under navnet Nurk Twins Blue Corner.

Slutten

De siste årene spilte Nurk Twins en god del på Korvetten i Stavanger sentrum, der de vendte tilbake til røttene, til R&B og litt rootspreget musikk.

Opplev musikken

SpotifyYoutube

Bildegalleri

Lenker

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙