Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Barry Norse

Etablert/født: 1965
Virksom: 1965

Popstjernen som lurte hele Stavanger.

Barry Norse var et fantasifoster skapt av noen kreative journalistsjeler i Rogalands Avis. Han eksiterte noen hektiske kveldstimer i den virkelige verden. Bak den oppdiktede popstjernen stod journalist Engwall Pahr-Iversen. Han hadde bedre utgangspunkt enn sine kolleger, med erfaring som kapellmester/fløytist på Barneteateret .Han var også sønn av musiker og dirigent Ottar Pahr-Iversen Det skulle ikke mer til enn en røytende parykk og et par økter i øvingslokalet til Swing Blues. I løpet av sin korte eksistens drev han damene til hysteri.

Bakhistorien var at Norse ferierte i Norge, og hadde slekt her. Pahr- Iversen ringte med påklistret engelskstemme til arrangørene av Vestlandsmesterskapet i pop som foregikk i Kupelhallen. Der tilbød ham dem en gratis-konsert med Barry Norse, som var kjent fra både radio og fjernsyn. De takket ja til dette, og markedsførte ham nærmest som hovedattraksjonen.

Bakmennene dro så til Lufthavnen, der Norse sin «ankomst» til Stavanger ble fotografert. I RA gjorde Engwall et intervju med «pop-ikonet». Der ble det dokumentert at stjernen hadde sluttet skolen for å satse på karrieren og til stor suksess lat håret gro i beste Beatles-stil. Det ble bekreftet at forkledningen var nærmest perfekt, da ikke engang Pahr-Iversens egen mor gjenkjente ham.

Etter planen skulle Johnny Band være kompeband, men de måtte avslå pga en annen spillejobb. Heldigvis stilte Swing Blues opp istedenfor.

Søndag 19. september 1965 var tiden inne. Engwall ble forsiktig sminket, og fikk tredd på seg parykken, samt noen forunderlige klær. Deretter ble han fraktet til Kupelhallen, og sneket inn bakveien. De brukte ikke lang tid bak scenen, siden det ville økt faren for å bli avslørt.

På scenen ble han intervjuet av den forfjamsede konferansieren, en ung Vidar Lønn - Arnesen. Han ødela poengene i Norse sine vitser ved å oversette dem på en så tåpelig måte, at en frustrert Engwall nesten slo om til stavangerdialekten. Noe av grunnen til denne pinlige oppførselen , var muligens at Lønn-Arnesen kviet seg for å avsløre sin manglende kunnskap om denne artisten som var så anerkjent.

Da deretter satte Norse showet i gang, med en ristende frisyre som var på høyde med Rolf Chluba sin. Først ut var en fresende versjon av rockelåten «Go Go Home». Det endte med at Engwalls imponerende fremføring av balladen «All This Nonsense». Begge hadde blitt kjapt skrevet av Lars Chr. Sande.

Seks dager senere ble spøken avslørt i RA med teksten: «Ekkoanlegg og volumforsterker gjorde utslaget da vår syngende medarbeider debuterte som solist med piggtrådorkester i Bjergsted».

Dette førte til noen sure miner. Blant annet hos Lønn - Arnesen og lederen av Rogalandsmessen, Leif Dolven. De skulle gjerne ha visst om bløffen på forhånd. Men flesteparten tok det med et smil.

Bildegalleri

Kilder

Det gjekk på engelsk og norsk--Skien,Torkelsen og Wold