Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Egersundsgruppa Fredriks Venner tok for seg tekster av den danske åndskjemperen og salmedikteren Nicolai Fredrik Severin Grundtvig.

Fredriks Venner besto av Arnt Olav Klippenberg, Øystein Ellingsen, Jan Ivar Peterson og Sven Arne Petersson, De ble døpt som den seriøse utgaven av Show Chow I 1996 ga de ut plata «Derfor honning er søt». Denne omhandlet dikterens kompliserte kjærlighetsliv. Klippenberg skrev også egne tekster, i dikterens ånd. Ellingsen sto for musikken, som ble regnet som noe av hans beste til den dato. De fikk hjelp av Terje Refsnes i studio. Dette var et album som ble spilt inn på pur idealisme, salget betydde ingenting.

«Derfor er honning søt» ble presentert for radiostasjoner og aviser i Danmark. I hjemlandet hadde de et helt annet forhold til Grundtvig. Her var han mest kjent som salmedikter og folkehøgskolens far.

Prosjektet startet da Klippenberg, fascinert av språket, bestemte seg for å oversette noen av Grundtvigs tekster til norsk. Gjengen var av den formening at alt salmedikteren skrev hadde rot i hans forhold til kvinner, kjærlighet og erotikk.

Fredriks Venners første prosjekt var kabareten «Kjærlighetens dråper» i 1994. her ble det satt fokus på Nicolai Fredrik Severin Grundtvigs kjærlighetsliv, presentert på en lun og humoristisk måte. Her var de mye spennende å sette fingrene i. Salmedikteren var gift tre ganger, men dette stoppet ham ikke fra å fantasere om kvinner. Gjennom flere bekjentskap ble kjærlighetens dråper manet frem. Han ble far for siste gang da han var 80 år gammel. Forestillingen har blitt satt opp ved senere anledninger.

Se også: Egersund Gitarklubb, The Clap , Broadway, Flaming Pie, Låvaberget Ve & Velt, October

Kilder

Dalane Tidene

Stavanger Aftenblad

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙