Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Kåre Aslaksen var en markant person innen Stavangers tidlige jazzmiljø, og gjorde mye for byens musikkliv på 70 – tallet. Mest sannsynlig den første i distriktet til å bruke gitaren som melodi- og soloinstrument.

Pioneren Kåre Aslaksen ble et bindeledd til førkrigsjazz til Bohemian og inne i Jazzloftet. Han var på mange måte en mentor på sitt instrument, og det var ikke få som lærte gitarspill fra ham.

Som ung gutt var Kåre elev hos Finn Torgrimsen .. Både før og etter krigen spilte han i duo sammen med lillebroren Paul. Ellers var det en selvfølge at han ble medlem av Atlantics første orkester.

I midten av 1950-årene ble Aslaksen hentet til Oslo som medlem av Norges beste restaurantorkester, The Spotlights. Her spilte han med kremen av landets musikere og fant mye inspirasjon. Blant annet stiftet han et god vennskap med Robert Normann.

Kåre fikk etter hvert hjemlengsel. Da fant veien tilbake til Hotell Atlantic. Tidlig på 60-tallet ble det internasjonalt kjente danseorkesteret Malihini Kvintetten engasjert til å spille der. Det ville ha med seg Aslaksen på turné i Skandinavia og Finland.

Aslaksen vendte hjem i 1963, og dannet en godt organisert kvartett på Hotell Alstor sammen med pianist Gustav Åkesson. Med sitt humørfylte vesen, gripende engasjement og musikalske erfaring skapte han flere kvalitetsrike restaurantkvartetter. Blant dem var "The Nor-Danes"som ellers besto av broren Paul, Villy Bøglid og Nils Marton Lind.

Kåre Aslaksen var en dyktig pedagog, noe mange fikk oppleve gjennom hans kurs og som elever ved Kannik skole. Han fikk frem gitar og jazzinteressen hos flere unge spirer. Blant hans elever var visesanger Alf Cranner, som tilbrakte deler av oppveksten i Stavanger. Andre lokale elever var Jan Erik Johannesen ,Geir Samsonsen, Tomas Krakowski, Roald Halleland

Kåre var ellers en stor elsker av visekunsten. Han lærte de yngre generasjonene de store klassikerne innen visesang, i tillegg til å fremføre eget materielle.Kåre opptrådte også sammen med sine sønner Bjørn og Øyvind. Han ble senere kåret til æresmedlem av Stavanger vise-og lyrikklubb.

Kåre hjalp sønnen Bjørn med både øvingslokale(kjelleren) og tekst/låtskriving når det gjaldt Barock , Ryfylke visegruppe og Løgnaslaget (feks "Bare ein blåveis") Han lånte også ut et stemt piano til den første Løgnasrevyen. Aslaksen jobbet som reparatør ved Brynjulf Bjørnsens pianoforretning.

Kåre Aslaksen gikk bort 19. april 2017, 91 år gammel. Han etterlot seg et stort tomrom. Stavanger hadde nå mistet en talentfull, allsidig og profilert musiker. Hans karrier inkluderte flere plateutgivelser, bla med Lille Grethe.

Opplev musikken

SpotifyYoutube

Bildegalleri

Kilder

Minneord fra Eva Espensen/Jan Oliversen

Minneord fra Bjørn Aslaksen (Stavanger Aftenblad)