Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Ryfylke Visegruppe

Etablert/født: 1979
Virksom: 1979

Ryfylke Visegruppe, gikk også kun under Ryfylke, er en visegruppe fra Ryfylke i Rogaland. Gruppen ble dannet på slutten av 70-tallet.

Den første plateutgivelse het: Før Oljå kom ( i 1981 på Kirkelig kulturverksted).Denne inneholdt folketoner og salmer fra Ryfylke og Rogaland. For dette albumet fikk gruppen Prøysenprisen samme år.

Album nummer to, Forlis(1983 På Kirkelig Kulturverkseted). Denne inneholdt originale viser av Bjørn Vige,. I 1984 sluttet Vige, og gruppen forkortet navnet til Ryfylke. Under dette navnet ga de ut albumet Trekkfugler i 1985 .Mens Erik Hillestad hadde vært produsent på de to første platene, fremstod gruppen her selv som produsenter og utgivere.Denne gang med Bjørn Aslaksen som hovedkomponist,og inkluderte tekstbidrag fra bl.a. Arnt Birkedal og Gunnar Roalvam. Nytt medlem var Reidar Olsen (bass). Begge de to siste albumene ble nominert til Spellemannprisen.

De ga også ut en singel: Øve dammen te junaiten som var et bestillingsverk i forbindelse med utvandrer-jubileet.

Gruppen laget også en TV-serie for skolefjernsyn på NRK, og turnerte i USA i 1988. I 1990 ble gruppen oppløst.Medlemmene Rønnaug Foss Alsvik, Bjørn Aslaksen og Bjørn Erik Vige startet egne karrierer. Sistnevnte skrev blant annet "Alle mine tankar" – fremført av hans datter Silje., som vant Melodi Grand Prix 1993.

I forbindelse med en konsert til inntekt for flodbølgeofrene i Asia ble gruppen gjenforent for en engangskonsert i 2005. I 2007 har gruppen gjennoppstod ved enkelte anledninger under navnet Ryfylke Visegutter, med seks av de mannlige medlemmene og med nytt materiale. Senere startet de opp igjen med en hel besetning.

Utgivelsen "Hjemma igjen" (Tylden & Co) som kom ut i 2011 byr på den særegne stemningen som alltid har kjennetegnet gruppa, gode og gjennomarbeidede tekster til vakkert komp i lekker produksjon. Arrangementene er gjort i fellesskap, produsenter har vært Bjørn Eie, Bjørn Aslaksen og Bjørn Erik Vige. De to sistnevnte Bjørner står for de fleste melodier og tekster, i tillegg finnes bidrag fra Gunnar Roaldkvam, Kåre Aslaksen og Arnt Birkedal.

Den nyeste utgivelsen til gruppa kom ut i desember 2012, og fikk navnet «Ei striba med lys». Gruppa knyttet til seg ”ei nye dama” – Anita Nymann Tønnessen – noe som gav gruppa et nytt løft, både musikalsk og scenisk. Gruppas sanger trengte en damestemme. I tillegg er gjennomsnittsalderen sunket betraktelig. Ei striba med lys består av sanger skrevet at lokale tekstforfattere, og alle melodier er skrevet av Bjørn Vige og Bjørn Aslaksen. Typisk er alle arrangementene av gruppa og innspillingen er gjort så akustisk og naturto som mulig.

Medlemmer:
Nåværende:
Anita Nyman Tønnesen: vokalist
Tor Gudmund Selvær: vokalist
Stein Endresen: gitar, bass, vokal
Holger Ivar Austvoll: vokal, gitar
Bjørn Erik Vige: vokal, gitar, mandolin

Tidligere:
Rønnaug Foss Alsvik: vokal (-1990)
Anne Britt Reienes: vokal (-1982)
Knut Sellevoll: banjo, bass, trekkspill, vokal (-1982)
Reidar Olsen: bass (1985–)

Bjørn Aslaksen: gitar, vokal (1982 -døde i 2020)

Bildegalleri

Lenker