Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Finn Torgrimsen (1919-2006)

Etablert/født: 1919
Virksom: 1935 -1998

Finn Torgrimsen var en gitarist, pianist og reklametegner. Han tilhørte den første generasjonen av jazzmusikere i Stavanger.

Torgrimsen var allerede son 15-åring vikargitarist for et restaurantband i Stavanger. Selv om Finn mye mulig var en mer kompetent musiker enn de eldre kollegene, fikk han kun halve lønnen, 7 kroner, på det absurde grunnlaget at gitaren ikke var like høylytt som de andre instrumentene.

Den unge musikeren var før krigen ivrig etter å gjøre Stavanger til en jazzby. Men på dette tidspunktet var det kun i Frelsesarmeen man pleide å ta gitaren i bruk. Torgrimsens første orkester var String Swingers, en gitartrio + piano, ellers bestående av Nils Østin, Johan Helgø og Harry Larsen.

Som 22-åring reiste han til Oslo for å begynne på Kunst-og Håndverkskolen. Her fikk han kontakt med Robert Normann, som skulle bli en stor inspirasjonskilde og medspiller. Han hadde også et opphold i London.

I 1943 vendte Torgrimsen hjem til Stavanger. Her startet han sin egen gitarskole. I annonsen stod det innledningsvis «Til skrekk og advarsel for alle rytmekritikere.» Han fikk femti elever, blant dem var Kåre Aslaksen

På omtrent samme tid ble han med i «supergruppen» Rythmicans, som senere ble omgjort til Rytmikarne. Dette storbandet spilte hver uke til fulle hus under krigen.

Finn Torgrimsen livnærte seg også av sitt talent som tegner. Han ble kjent for sine uhyggelige forsideillustrasjoner hos Detektivmagasinet. Eller gikk det mye i reklamearbeid, blant annet for det danske musikkforlaget Fona. Jazzen var en inspirerende faktor her. Torgrimsen lagde også kulisser for Rogaland Teater.

Finn holdt sitt eget orkester, Torgrims kvartett, gående i 50 år. Sammen med Villy Bøgild tok han iniativ til "Jazziladen" i 1975. I felleskap med Sverre Kvam etablerte han "Jazz i timeglass" i 1989.

Torgrimsen fikk utdelt "Johan-statuetten"- jazzens høyeste utmerkelse - for sin innsats for jazzen og jazzmiljøet i Stavanger.

Bildegalleri

Kilder

Stavanger signert torgrim av Engwall Pahr-Iversen / Mosaikk Forlag

Stavanger Aftenblad

Rogalands Avis