Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

The Mighty Dogfood

Etablert/født: 1989
Virksom: 1994

Rockeband etablert i Stavanger i 1989, oppløst tidlig i 1994.

"Bakgrunn for etablering

The Mighty Dogfood ble etablert på restene av bandet the Regulators som besto av Simon Thorniley (trommer/sang), Arve Hinderaker (bass) og Erik Hauge "Mellen" Mellesdal (gitar). Dette bandet hadde sin siste konsert på Sjøhusene i Stavanger i september 1989. Det hadde også noen øvinger med gitaristen Steffen Schreuder før det ble oppløst. Thorniley og Hinderaker bestemte seg etter dette for å starte et nytt band, og ba med seg Schreuder og Helgar Nygaard på trommer. Thorniley selv ville konsentrere seg om sangen.

Bakgrunn for navnet

Etablert under navnet The Biggest Lie (etter en låt av det amerikanske punkbandet Hüsker Dü). I 1990 skiftet de navn til Dogfood, etter navnet på en låt av Iggy Pop. Seinere ble dette endret til The Mighty Dogfood, dette var både mer kraftig og mektig.

Besetninger

Helgar Nygaard (trommer), Arve Hinderaker (bass), Steffen Schreuder (gitar), Simon Thorniley (sang).

Olav Kongsvoll fra Checkpoint Charlie var i en periode manager for bandet. I 1992 ble denne jobben overtatt av Erik Eriksson (dj friendly).

Øvingslokaler

Bandet hadde øvingslokaler på Stavanger Arbeidsskole for Gutter i Nedre Dalgata på Storhaug i Stavanger og i bomberommet på Gosen, "Rocken".

Sjanger - typisk for bandet

Da bandet lanserte musikken sin gikk assosiasjonene til den såkalte "Manchester-bølgen" der band som Stone Roses og The Charlatans UK kombinerte melodiøs gitarpop med acid house.
Etter hvert utviklet bandet et sintere og mer metallisk uttrykk.

Bandet produserte mange egne låter, men spilte også noen coverlåter på konsertene, blant andre "Luka" (Suzanne Vega), "Here comes the sun" (George Harrison), "the one I love" (REM) og "Fight for your right to party" (Beastie Boys).

Gjennombrudd/høydepunkter

Bandet hadde sin første spillejobb på en rockemønstring i Folken. Tidlig i 1990 var de oppvarmingsband for Jokke & Valentinerne, også det i Folken. 30. april samme år deltok de på NRK-arrangementet Rock'90 i Folken , blant annet sammen med The September When og Reidar Larsen. The Mighty Dogfood spilte "Stay Mean" og "Too Many Reasons" og presterte så bra at de fikk mange tilbud om spillejobber. Treårsjubileet 13. oktober 1992 på Checkpoint Charlie var et høydepunkt blant en hel rekke konserter i Stavanger.

The Mighty Dogfood debuterte på plate med Strut your stuff (12-tommers ep) i 1991. På ep-en i 500 eksemplarer var låtene "Stay Mean", "Open Wide", "Honeyhead" og "Everything".

Våren 1991 var The Mighty Dogfood oppvarmingsband for The September When på The Voice i Oslo. I Kongeparken samme vår spilte de på nachspiel for russen og som oppvarmingsband for Raga Rockers. Bandet hadde også konserter i Bergen og Kristiansand i denne perioden.

Tidlig i 1992 lanserte bandet en ny ep, Yatzyland (Dogfood Records), med de sju låtene "Smalltown", "Milkburger", "Forever a day", "Easy peasy", "Way to early" og "Tuesday morning".

10. mai 1992 kom albumet Deaf, dumb and stuffed, som besto av materialet fra de to ep-ene. Albumet solgte cirka 3000 eksemplarer.

I 1992 overtok Erik Eriksson som manager for bandet, han fikset blant annet egen bandbil, "dogmobilen" til bandet. Eriksson skaffet også støtte fra Kassettavgiftsfondet. Støtten på 90.000 kroner innebar gjennomføringen av en turné "The Deaf Dog Tour", som foregikk i byer og steder over hele landet fra høsten 1992 til julen 1993. I januar 1993 var bandet også på én ukes "Cultural exchange" i Newcastle i England.

Slutten

Etter en Zonen-konsert i Stavanger 27. desember sluttet bassisten Arve Hinderaker i bandet. Tommy ble prøvd ut, men etter noen øvinger ble bandet oppløst.

The Mighty Dogfood har vært gjenforent på tiårsjubileet til Checkpoint Charlie i 1997, og på samme sted 17. september 1998. Bandet forsøkte også et comeback i sitt eget tiårsjubileumsår i 1999. De deltok på en støttekonsert for gatebarn i Brasil, og var representert på en live-cd med låta "Open wide". Bandet øvde med jevne mellomrom og spilte tre konserter høsten 2000. De spilte også inn fire nye låter i West Audio. I 2001 fikk de i tillegg støtte fra kommunen til å spille inn fire nye låter.

Simon sang en periode i The Chairs, mens de tre andre spilte sammen i starten av Rub-a-dubs 1996-99 og i bandet The Afternoons fra 2004-2009.

I februar 2007 deltok The Mighty Dogfood på filminnspillingen av Mannen som elsket Yngve, som hadde premiere i februar 2008.

Opplev musikken

SpotifyYoutube

Bildegalleri