Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Tønes (Frank Tønnesen) er en visesanger fra Sokndal.Han skriver og synger om nære og fjerne ting på dialekt. På hjemmesiden sin har han lagt ut ordliste med vanskelige ord og uttrykk som forekommer i tekstene hans.

Musikalsk kan Tønes beskrives som en representant for musikk som flytter grenser, som låner jazzens lekne sjel, rockens tekstspråk og visemusikkens ro, og som kobler dette med lun humor. Flere har kalt Tønes for en Dylan på dialekt. Andre inspirasjonskilder for Tønes er skranglerock, Neil Young, Ole Paus, Bjørn Eidsvåg og Svein Tang Wa. Det hele startet opp som duoene Tønes und La Leffa De La Vidda og Tønes & Thengis .

De første platene til Tønes ble utgitt på det private selskapet Kinkverk. Senere skrev han kontrakt med Farmen. De viktigste medarbeiderne gjennom karrieren har vært bassist Gaute «Thengis» Tengesdal og gitarist Gunnar Tønnesen. Begge har også vært medprodusenter på mange av platene som Tønes har laget. Johan Egdetveit var produsent på Det så e inne i krabben, mens Tim Scott (fra amerikanske Havalinas) var produsent på Grønnare gras. I tillegg til de nevnte CD-ene har Tønes gitt ut tre EP-er: Maleri (Kinkverk, 1998), Bonde (Kinkverk, 1999), Sko ikkje sagt någe hvis det va drid (Farmen, 2000) og Sju (Farmen, 2003).

Sammen med blant andre Ingvar Hovland har Tønnesen flere ganger skrevet og spilt revyer i Egersund. I 2012 ga han ut albumet Sån av Salve. Etter utgivelsen ble han tildelt Prøysenprisene for 2012 og vant Spellemannprisen 2012 i klassene vise og tekstforfatter. For albumet ble han også nominert til Nordic Music Prize for 2012. Han fikk Dialektprisen for 2013.

Musikere:
I konsertsammenheng opptrer han både alene, og med backingband i forskjellige størrelser, ofte kun med kontrabass og/eller trekkspill.

De mest brukte musikerene er:

Gaute Tengesdal: kontrabass

Johan Egdeveit: trekkspill
Erlend Aasland: baritongitar, steelgitar, banjo
Kjell Gudmestad: steelgitar
Øystein Holmen: tangenter

Pr. 2012 består backingbandet av:

Arne Andersen: trommer, diverse perkusjon
Erlend Aasland: baritongitar, elgitar, banjo, mandolin, piano, steelgitar, kor
Gaute Tengesdal: kontrabass
Kjell Gudmestad: steelgitar
Øystein Holmen: tangenter, kor

Opplev musikken

SpotifyYoutubeFacebookTwitter X

Lenker

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙