Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Einar Ingebretsen var en komponist , musiker og korleder fra Stavanger. Han lagde melodi til Ajax' "And i Breiavann".

Einar kom fra en kjent Stavangerfamilie, som sønn av Esther og Gustav Ingebretsen. De drev en kolonialforretning i Bergene, som Einar overtok ledelsen for. Han drev også Pianoagentur for Brødrene Dahls musikkforretning. Brødrene Ingvar, Bjarne og Leif var også musikere.

Beskjeden av natur, gjorde allikevel Ingebretsen en stor innsats for miljøet i Stavanger. Ikke minst som utøvende musiker og kordirigent. Han studerte musikk i Oslo under Nicolai Dirdal.

Etter krigen ble Einar ansatt som pianist i NRK . De siste årene hadde han orgel og celesta som hovedinstrument der. Han akkompagnerte fast til morgenandaktene fra Stavanger.

Ingebretsen var medlem av Stavanger symfoniorkester (1938-1973), Stavanger Radioensemble, Det Stavangerske Klubselskab, Ege-Larsens orkester på harmonium og piano. Han spilte opp til middagskonsert og kveldskonsert på restauranten Promenaden i 27 år med sitt eget orkester, samt var leder for mannskoret Troubadur.

Einar Ingebretsen komponerte musikk selv. Blant annet melodi til Ajax’ «And i Breiavann» og «Høstens melodi». Visene har blitt fremført av artister som Brødrene Ringås og Gunnar Eide.

Han var også begavet som improvisator . Etter en utenlandsk sanger opptrådte i St. Petri kirke, falt hun ut av verket som ble fremført. Ingebretsen klarte å følge henne til hun fant tilbake, uten at publikummet merket noe.

Kilder

Stavanger symfoniorkester 1938-1988- Jan Alsvik

Stavanger Aftenblad

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙