Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Kvelertak

Etablert/født: 2007
Virksom: 2007

Hardcoreband fra Stavanger med elementer av black-metal startet i 2007. De hadde stor suksess som liveband frem til de i 2010 gav ut sitt første album, samme år vant de spelemannprisen som beste nykommer og i kategorien rock.

I januar 2009 ble bandet kåret til årets Zoom i Stavanger og sikret seg plass til Zoom-finalen i Oslo.Bandets låt «Blodtørst» ble kåret til Ukas Urørt av NRK P3 i februar 2009. Samme måned spilte Kvelertak på by:Larm, noe som sikret bandet en konsertplass på Roskildefestivalen der de spilte foran 3000 tilskuere. Bandet ble omtalt som årets «snakkis» i by:Larm-avisen, og fikk mye skryt av Lydverkets Ruben Gran.I 2009 spilte bandet på flere festivaler, deriblant Hole in the Sky og Øyafestivalen.

Mot slutten av 2009 signerte Kvelertak med plateselskapet Indie Recordings. Bandet ble også tildelt SR-bankens G9alt-stipend på 50 000 kroner.Bandet kvalifiserte seg til å være med i konkurransen om å bli Årets Urørt 2010 med låten «Ordsmedar av rang» i desember 2009. Kvelertak kom på andreplass i kåringen som ble avholdt i januar 2010, men sikret seg likevel mye ros og oppmerksomhet.I ettertid fortsatte «Ordsmedar av rang», og senere også «Mjød», å bli spilt jevnlig på radio. I mai 2010 ga Kvelertak ut sin første utgivelse «Mjød» som digital singel, og slapp i tillegg musikkvideo til låten. «Mjød» ble kåret til «Single of the Week» (ukens singel) av BBC to uker på rad.

Kvelertak lanserte det selvtitulerte debutalbumet Kvelertak 21. juni i 2010. Albumet ble spilt inn i GodCity Studios i Massachusetts, USA, og er produsert av Converges Kurt Ballou. Baroness' John Dyer Baizley designet platens cover.Ryan McKenney, Anders Tylden, Hoest og Ivar Nikolaisen bidro som gjestevokalister. Albumet mottok strålende kritikker og sikret Kvelertak priser i klassene rock og årets nykommer under Spellemannprisen i 2010. Sommeren 2010 ble Kvelertak booket til flere norske festivaler og dro på sin første Europaturné med Converge, Kylesa og Gaza.

19. februar 2011 mottok Kvelertak Statoil-stipendet på én million kroner under by:Larm. Stipendet har som formål å gi norske artister større mulighet til å markedsføre og markere seg internasjonalt.

Fra 2011–2013 turnerte bandet i Norge, Europa og USA. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit var blant publikum da bandet spilte konsert i San Francisco.

I 2013 ga Kvelertak ut sitt andre album Meir. For albumet fikk de Spellemannprisen 2013 i klassen metal. Bandet spilte igjen på Roskildefestivalen i 2013, der de blant annet gjorde seg bemerket hos Metallica-vokalist James Hetfield.

I 2014 var bandet en av oppvarmerne på Metallicas «By Request Tour». Våren og høsten 2014 var bandet på to USA-turneer med Gojira og Mastodon.

I 2015 turnerte bandet med Slayer og Anthrax i Europa. Kvelertaks selvproduserte tredje album Nattesferd ble sluppet i 2016. For albumet vant bandet Spellemannprisen i klassen rock, sin fjerde Spellemannpris.

Høsten 2017 og våren 2018 turnerer bandet som oppvarmingsband på den europeiske delen av Metallica sin "Worldwired"-turné. Kvelertak åpnet for Ghost under deres "Popestar Tour" i 2017.

Juli 2018 ble det annonsert at Erlend Hjelvik skulle forlate Kvelertak. Ny vokalist,Ivar Nikolaisen (Silver, The Good , The Bad and The Zugly mm.) ble introdusert under Fjellparkfestivalen 20. juli. 14. februar 2020 kom albumet "Splid" ut.

Femtealbumet "Endling" kom 08. september 2023.Tematikken her er et resultat av bandmedlemmenes blikk på lokalhistorien som omgir dem: En jakt etter de sanne historiene om fortid og nåtid, om de utdødde menn og kvinner i Norge.

Medlemmer

 • Ivar Nikolaisen-vokal
 • Bjarte Lund Rolland: Gitar
 • Maciek Ofstad: Gitar
 • Vidar Landa: Gitar
 • Marvin Nygaard: Bass
 • Håvard Takle Ohr-Trommer
 • Tidligere:
 • Erlend Hjelvik: Vokal
 • Anders Mosness-Gitar (2006-2009) Trommer (2006-2008)
 • Kjetil Gjermundrød: Trommer
 • Jan Thomas Rantaniitty -gitar (2007)
 • Steve Moore: Trommer

Opplev musikken

SpotifyYoutubeFacebookInstagram

Bildegalleri

Kilder

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙