Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

The September When

Etablert/født: 1987
Virksom: 1996

Popband etablert i Stavanger i 1987 av Morten Abel, Helge Hummervoll og Tor Øyvind Syvertsen, som alle kom fra Mods. Etter ni suksessfylte år og fire album, ble gruppa oppløst i 1996.

Bakgrunn for etablering

Morten Abel hadde ambisjoner om internasjonal lansering med Mods, og gruppa gav ut sitt tredje album, Time Machine, med tekster på engelsk. Men Mods' kjennemerke var og ble tekster på siddisdialekt, og engelskalbumet ble ingen suksess. Gruppa The September When var bandet som skulle sørge for at det neste steget ble tatt.

Besetninger

Morten Abel (sang, gitar), Helge Hummervoll (keyboards), Tor Øyvind Syvertsen (gitar, sang) utgjorde besetningen på debutalbumet i 1989. Mot neste utgivelse i 1991 forlot Syvertsen bandet, nye var Stene Osmundsen (trommer) og Gulleiv Wee (bass) fra Blonde On Blonde og The Well, og Morten Mølster (gitar), som tidligere hadde spilt i blant annet Romantic Noise. I 1994 ble Gulleiv Wee erstattet av Torkild Viig, som tidligere også var med i Mods. Wee stertet gospelbandet Janne Hagens Gospel Combo

Sjanger - typisk for bandet

The September Whens musikalske uttrykk på den første plata var sofistikert akustisk pop og rock. Med nesten helt ny besetning på album nummer to skiftet bandet stil til mer elektrisk og variert.

Gjennombrudd/høydepunkter

Allerede i debutalbumet The September When, som ble utgitt i 1989 og innspilt i Marcus Studios i London, viste gruppa at de hadde ting på gang. Med nesten helt ny besetning kom Mother I've been kissed på markedet i 1991 , og var sikret nasjonal suksess med over 75.000 solgte eksemplarer. På denne plata var blant annet den store hiten "Bullet Me". Albumet ble lansert i mange land i Europa, og The September When var det store trekkplasteret på mange festivaler sommeren 1991, blant annet Roskildefestivalen i Danmark.

Nytt album, One eye open, kom i 1993, og også dette fant veien til topps på listene. I denne perioden ble The September When blant annet omtalt som Norges R.E.M. av musikktidsskriftet Beat. Blant høydepunktene dette året var prisen Årets Spellemann og jobben som oppvarmingsband for artisten Alannah Myles fra Canada.

Fjerde - og siste - albumet, HuggerMugger, kom i 1994, solgte over 100.000 eksemplarer og etablerte The September When som en supergruppe i norsk målestokk. I 1995 hadde gruppa en tysklandsturné, før Abel oppløste gruppa i 1996, med kunstneriske ambisjoner som hovedgrunnen.

Abel fortsatte i trioen Peltz. De andre musikerne fortsatte i andre band og i samarbeid med andre musikere.

The September When har oppsummert ni år og fire album på to samlealbum.

Bandet gjorde konsertcomeback seinsommeren 2008.

Opplev musikken

SpotifyYoutubeFacebookInstagram

Bildegalleri

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙