Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Svartnissen er en familieforestilling som spilles hver jul i Sola Kulturhus, like utenfor Stavanger.

Svartnissen ble satt opp første gang i 2002 som revy for barn, og het da Barnas Store Julerevy. Allerede året etter endret det seg til en teaterforestilling som kretser rundt den onde Svartnissen og hans motstandere, nissehjelperne Mr. Caboom, Kissa Nissemann og Ove Rocketroll.

Forestillingen har blitt en betydelig publikumssuksess, og har opplevd et stadig økende publikumstall. I 2019 ble det spilt nærmere 60 forestillinger for over 26 000 små og store publikummere. 2019 ble også året da Svartnissen dukket opp andre steder i landet. I samarbeid med teaterforlaget Songbird og lokale produsenter ble Svartnissen også spilt i Bergen og Sandefjord.

Konseptet
Stiftere og eiere av Svartnissen er Christian Caboom Eriksen, Kristian Arntsen, Ove Storland og Hans Petter Jørgensen. Disse spiller også de fleste rollene. Det skrives ny historie hver år, men persongalleri og enkelte sanger er med hver sesong.

Manusforfattere er Hans Petter Jørgensen og Christian Caboom Eriksen. Musikken komponeres av Christian Caboom Eriksen, med Ove Storland som medkomponist.

Forestillingen har også et fem manns orkester med det klingende navnet The Vidar Kenneths Christimas Experience oppkalt etter orkesterleder Vidar Kenneth Johansen. Øvrige bandmedlemmer i nåværende besetning er: Erlend Bratlie, Allan Vigre, Bendik Andersson og Espen Westby. Tidligere har det vært samme besetning som Bayou Blue

Rollefigurene:

Hovedpersonen er den onde Svartnissen, en sortkledd nisse som vil ta gavene fra barna og ødelegge julen. Hans motstandere er hjelpenissene som består av Mr. Caboom, Kissa Nissemann og Ove Rocketroll. I tillegg til disse hovedfigurene har universet også en rekke bifigurer som dukker opp i enkelte forestillinger. Dette er blant annet Reinsdyret Rudolf, Piken med Svovelstikkene, Postmannen og Gerd. Siden 2005 har Barnas Store Julerevy også hatt med en gjesteskuespiller hver sesong. Gjester har blant annet vært John Brungot. Vegar Hoel , Marianne Holter og Alexandra Gjerpen.

​SVARTNISSEN

Svartnissen er ond og vil avlyse julen. Ikke nok med det, han vil ha alle julegavene for seg selv. Det eneste alle andre kan få, er fiskepudding med bein.

Svartnissen hører utelukkende på Terje Tysland, heier på Rosenborg og er i følge han selv, verdens skumleste mann.

Vi har det derimot fra sikre kilder at Svartnissen både bruker maskara i barten og har falske øyenbryn.Spilles av Hans Petter Jørgensen.

OVE ROCKETROLL

Ove Rocketroll er rockenissen som er født ut av en gitar. Det er ikke alltid så lett å forstå hva Ove Rocketroll driver med i adventstiden, men han ender som regel på finurlig og tilforlatelig vis opp med å redde hele julen!

Hvis ikke Ove Rocketroll synger rockesanger han har laget selv, hører han enten på svensktopper, listetopper eller kremtopper. Spilles av Ove Storland.

KISSA NISSEMANN

Kissa Nissemann er alltid sulten. Alltid.

Dette synes Kissa Nissemann er helt uforståelig.

Selv om han spiser seg mett, så går det bare noen timer og så er han sulten igjen!

En dag ville Kissa Nissemann spise og bli mett – en gang for alle.

Men det var bare han som ble mett, ikke alle.

Kissa Nissemann er mannen bak det store filosofiske spørsmålet : «hvis man er så sulten at man spiser seg selv opp, blir man da dobbelt så stor – eller borte vekk?» Spilles av Kristian Arntsen.

MR. CABOOM

Mr. Caboom er selvutnevnt helt og havner som regel i slosskamp med Svartnissen.

Han har også sort belte i overdrivelser.

Mr. Caboom ble født med et smell ut fra en kanon. Faren hadde kort lunte og moren var visstnok veldig hot. Derav navnet og han fikk kul i hodet ved landing etter fødsel, derav den spisse hatten. Spilles av Christian Caboom Eriksen.

Voksenshow[:

Etter mange års påtrykk fra publikum valgte Svartnissen fra julen 2018 å prøve seg på forestillinger for voksne med 18 års aldersgrense og alkoholservering. Dette ble meget populært, og i 2019 ble det utvidet til fire forestillinger for voksne.

Voksenshowene består av to akter. Første del er familieforestillingen som spilles med noe improvisasjon. Del to er en konsert med julesanger og gjesteartister. Deltakerne har vært blant annet Janove, Randi Tytingvåg, Marianne Holter,Tore Pang og Hilde Selvikvåg.

Annet
I forbindelse med sitt 10-års jubileum arrangerte Barnas Store Julerevy en jubileumskonsert i Stavanger konserthus sammen med Stavanger Symfoniorkester. Det ble også gitt ut en cd med alle sangene fra forestillingen sammen med Stavanger Symfoniorkester.

Svartnissen i andre byer:

Julen 2019 ble for første gang Svartnissen spilt i andre norske byer. Teaterforlaget Songbird administrerer rettighetene for dette.

Opplev musikken

SpotifyYoutubeFacebookInstagram

Bildegalleri

Lenker