Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Skambankt

Etablert/født: 1994
Virksom: 1994 -2022

Skambankt var et kompromissløst hardrockband fra Jæren.

Bandet ble opprinnelig startet ved en tilfeldighet i 1994 da et annet band ikke kunne stille på en avtalt spillejobb. I løpet av noen timer hadde bandmedlemmene skrevet ni sanger som ble framført samme kveld.Skambankt hadde enkelte spillejobber som trio før de ble oppløst i 1995.

I 2003 begynte de å spille sammen igjen, da som en kvartett og året etter ga de ut sitt selvtitulerte debutalbum, Skambankt. På albumet medvirket blant andre Prepple Houmb som gjestevokalist på sangen «KKK!». I 2007 kom oppfølgeren Eliksir etterfulgt av et år med turnevirksomhet i Norge og Danmark og festivaljobber blant annet på Quartfestivalen, Øyafestivalen og Malakoff Rockfestival. Høsten 2008 spilte de inn sitt tredje album, Hardt regn, i Bekkstudio på Nærland i Hå kommune. Sangen «Malin» ble gitt ut som radiosingel fra albumet senere samme høst, mens selve albumet ble gitt ut 26. januar 2009. Etter utgivelsen la bandet ut på en lengre turné i Norge og Danmark hvor de blant annet varmet opp for det danske rockebandet D-A-D. 15 Juni 2009 varmet bandet opp for AC/DC på Valle Hovin i Oslo.

Bandet fikk Spotify-prisen årets innovatør i januar 2014 for promoteringen av singelen «Voodoo» fra albumet Sirene. Fans ble oppfordret til å sende inn gamle plastgitarer som ble smeltet om til eksklusive vinylsingelplater. Prisen ble utdelt under Spellemanndagene i forbindelse med Spellemannprisen 2013 i Stavanger.

2018 gjorde Skambankt come-back med albumet «Horisonten Brenner». Det ble A-listing på fire radiokanaler og velfortjente plasseringer på flere «Årets Album» lister. Albumet fikk 5/6 fra blant andre The Wilhelmsens, Dagsavisen, Stavanger Aftenblad og HA for og nevne noen, mens Musikknyheter ønskte varmt velkommen tilbake: «[…] etter over 20 år som band, markerar Horisonten Brenner at Skambankt er eit av landets beste rockeband i 2018.»

Allerede etter første singel skrev NRK P3’s Tete at «Hadde låtskriving vært en olympisk gren, ville denne vunnet.» Singelen ble Skambankt sin aller første dobbeltsingel som også var tilgjengelig på 7tommer vinyl. Denne solgte ut på forhåndsbestilling. Et tydelig tegn på at bandet var savnet og minst like aktuelle i dag.

Etter hva som må kunne betegnes som et av senere tids mest intense comeback etterfulgt av bandets første live-album, tre dobbeltsingler og utsolgte 7-tommere, to akustisk album, omfattende turneer i inn- og utland med flust av utsolgte konserter, flere festivaljobber, A-listing på fire radiokanaler, plasseringer på flere «Årets Album»-lister, strålende anmeldelser, katalog re-issues som gikk rett inn på #1 og #2 på vinyl-salgslistene i Norge – kan man for alvor si at bandet hører hjemme blant eliten av norsk rock. Bandet byr også på unike eventer for fansen, som da de blant annet gjorde stor suksess med egen pop-up Skambankt-shop rundt det ene albumslippet. Ikke overraskende var Skambankt også tidlig ute med sin første streaming-konsert i 2020 når alt ble snudd på hode, og trakk over 12000 tilskuere. Dette ble toppet med en helaftens TV-sending fra konserthuset i Stavanger, hvor overskuddet gikk til Gatemagasinet Asfalt.

Skambankts tiende album "Ti" kom ut i februar 2022. Samme år annonserte bandet sin avskjedsturne.

Bandmedlemmer:
Terje Winterstø Røthing – vokal, gitar
Hans Egil Løe – gitar, kor (trommer i 1994-1995)
Tollak Friestad – bass, kor
Børge Sageng Henriksen – trommer (2006–)
Jonny Engelsvoll – tangenter

Tidligere medlemmer:
Tom-Erik Løe – trommer (2003–2006)

Opplev musikken

SpotifyYoutubeFacebookInstagram

Bildegalleri