Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Maktå på Stra'en er et musikalsk skuespill av Leiv Isaksen , som hadde premiere på daværende Stavanger Teater (nå Rogaland Teater) 8. januar 1927, fremført av amatører.

Stykket ble skrevet til Stavanger katedralskoles skoleteater (Iduns Julekomedie), og de medvirkende ved urpremieren var en blanding av skoleelever og gamle veteraner fra skoleteateret. Leiv Isaksen skulle selv ha spilt rollen som "Pitter" i stykket, men han døde kort tid før premieren. Isaksens gode venn Gunnar Salvesen hadde instruksjonen i hans sted, i tillegg til å selv være skuespiller.

Stykket, som raskt fikk status som Stavangers egen bykomedie, har handling og persongalleri i klassisk folkekomediestil, og forfatteren hadde også skrevet alle tekster og melodier til de innlagte visene. Noen av disse er også gått inn i Stavanger bys allsanglitteratur. Mange amatøroppsetninger av stykket fulgte. Den mannlige hovedrollen, skipper Børe Snørteland, ble spilt av Ola Aanestad i de fleste oppsetningene fram til 1951.

Første oppsetning i Rogaland Teaters regi kom i sesongen 1954/55. Aslaug Øye og Aslaug Tønnesen alternerte da i tittelrollen (Fru Lava Snørteland, kalt «Maktå»). Begge hadde spilt rollen før i amatøroppsetninger, og Tønnesen spilte rollen igjen i 1958 og i 1961.Fra 1977 spilte Sally Nilsson rollen frem til 2015.

I 1977 ble stykket for øvrig supplert med nye viser av Andreas «Ajax» Jacobsen (tekst) og Håkon Berge (musikk). Da ble også den gamle revyvisen «Eg e fydde på Straen, eg» skrevet av Laurits Torssen, lagt permanent inn i stykket. Sigve Bøe skrev "Teodors vise" som har blitt tatti bruk i noen forestillinger,

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙